Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil, že výstavba nového bloku jaderné elektrárny Dukovany bude dokončena v roce 2036.

Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil nový blok jaderné elektrárny Dukovany do roku 2036. Výstavba za 160 miliard korun začne v roce 2029. Podle premiéra plán počítá s tím, že územní rozhodnutí pro stavbu bude vydáno v roce 2021 a dodavatel bloku bude vybrán do konce roku 2022.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš doplnil, že firma čeká od dodavatelů na stavbu nového dukovanského bloku až pět nabídek, z nichž každá bude mít 20 až 30 tisíc stran.

„Poptávka by měla být připravena v červnu, bude mít řádově pět tisíc stran,“ uvedl ředitel.

Tendr se ČEZ chystá vypsat v druhé polovině příštího roku. Nabídky pak čeká v roce 2021.

Cenu nového zdroje odhadl řádově mezi 140 až 160 miliardami korun. Finální částka určí výsledek výběrového řízení.

Investorský model stavby nových jaderných bloků v Česku schválila vláda na začátku července letošního roku. Investory nových jaderných zdrojů podle ní budou dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ – EDU II pro Jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro jadernou elektrárnu Temelín.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruský Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerický Westinghouse.

Celá investice by měla být placena skupinou ČEZ, a to jak externím financováním, tak vlastními zdroji. Za určitých podmínek však ČEZ bude moci dceřinou společnost, která bude mít stavbu na starosti, předat státu.

Nový jaderný blok v Dukovanech by měl mít instalovaný výkon 1200 megawattů (MW).

Dukovanská jaderná elektrárna se současným instalovaným výkonem 2040 megawattů (MW) pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku.

Čtyři bloky jaderné elektrárny byly zprovozněny v letech 1985 až 1987. ČEZ prověřuje možnosti jejich provozování asi do roku 2045.

(pel)