Velké obchody v Česku se ve státní svátek 28. října opět zavřely.

Obchody v Česku s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních se v pondělí opět zavřely. Prodejny jsou uzavřené kvůli státnímu svátku 28. října, který připomíná vznik samostatného Československa. Zákon zakazující prodej ve větších obchodech o vybraných státních svátcích schválili v roce 2016 poslanci ČSSD, KDU-ČSL a komunisti. 

Senátoři letos usilovali o zrušení zákazu, ale to se jim nepodařilo. Sněmovna to odmítla, stejně jako to udělala už dřív.

Nově se však zákon nebude vztahovat na velkoobchody. Ten je definován jako činnost spojená s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho dalšího prodeje k další podnikatelské činnosti.

Nynější platná zákonná regulace prodejní doby se týká obchodů s plochou nad 200 metrů čtverečních. Prodejny musí mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno do 12:00.

Podle zákona musí zůstat zavřené také bazary a sběrny bez ohledu na velikost.

Zákazu nepodléhají obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Komentář: Letošní 28. říjen byl již zase Dnem znárodnění soukromého majetku podnikatelů

(pel)