Desetitisíce odpůrců brexitu demonstrovaly v centru Londýna. Požadují nové referendum o vystoupení Británie z EU.

V centru Londýna demonstrovaly desetitisíce odpůrců brexitu. Žádají setrvání Velké Británie v Evropské unii a vypsání nového referenda. Pochod se vydal směrem k parlamentu, kde se zrovna rozhodovalo o brexitové dohodě. Účastníci třímali vlajky Unie a transparenty vyzývající k zastavení brexitu. Britští poslanci poté schválili dodatek, který odsouvá přijetí brexitové dohody, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. 

„Neposkytujeme odhady počtu, protože je to taková nepřesná věda. Nicméně, je poctivé říct, že trasa průvodu je nyní velmi přeplněná,“ uvedla londýnská policie na twitteru.

Premiér Boris Johnson se snažil o schválení nové rozvodové dohody s EU, ale parlament její přijetí odložil.

Podle organizátorů pochodu Jamese McGroryho by vláda měla věnovat pozornost hněvu zastánců členství v EU a uspořádat nové referendum o členství.

Uvedl dále, že nová dohoda neodpovídá tomu, co bylo lidem slíbeno, takže by si veřejnost zasloužila novou možnost, aby se k tomu vyjádřila.

Mezi protestujícími jsou i mladí lidé, kteří nemohli hlasovat v době referenda v roce 2016 a označují boj za další hlasování za určující politickou událost svého života.

Kromě vlajek EU a transparentů s různými nápisy proti brexitu si demonstranti přinesli i figurky zesměšňující politiky.

V jednu chvíli také shromáždění začalo zpívat hymnu EU, Ódu na radost.

Pro odchod z EU se Britové vyslovili v referendu, které proběhlo 23. června 2016. Pro brexit tehdy hlasovalo 51,9 procenta voličů, což bylo přibližně 17,4 milionu lidí. V EU si přálo zůstat 16,1 milionu hlasujících.

Odklad příjetí brexitové dohody 

Britští poslanci dnes schválili dodatek, který odsouvá přijetí brexitové dohody, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Pro návrh bylo 322 hlasů, proti 306.

Jeho schválení znamená „podmínečnou“ podporu upravené brexitové dohodě s tím, že její oficiální schválení by bylo odloženo do okamžiku schválení zákona, který dojednané podmínky brexitu převede do britského práva.

Opatření bylo předloženo v souvislosti se zákonem z minulého měsíce, který stanovuje podmínky pro dojednání dalšího odkladu brexitu. Vládě ukládá požádat o odklad brexitu v případě, že do dnešního večera parlament neschválí „rozvodovou“ dohodu ani odchod z EU bez dohody.

Lídři EU schválili na summitu novou dohodu o vystoupení Británie z Unie

(pel)