Lídři 27 zemí EU podpořili novou dohodu o odchodu Británie z Unie. (Foto: Twitter Andrej Babiš)

Lídři zemí Evropské unie (EU) podpořili na summitu novou uzavřenou dohodu o odchodu z Velké Británie z Unie. Prezidenti a premiéři rovněž schválili politickou deklaraci o budoucích vztazích Británie a EU. Další kroky k tomu, aby Británie opustila unii na konci října s dohodou, jsou nyní na ostatních unijních institucích a britském parlamentu.

„Evropská rada podpořila tuto dohodu a zdá se, že jsme velmi blízko poslednímu kroku,“ prohlásil po jednání šéf unijních summitů Donald Tusk.

Nové dohody dosáhli britský premiér Boris Johnson a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Unijní lídři v závěrech vrcholné schůzky vyzvali Evropský parlament, Evropskou komisi a členské státy (Radu EU), aby „podnikly nezbytné kroky k tomu, aby dohoda vstoupila v platnost 1. listopadu.

Evropský parlament už oznámil, že je připraven do konce října hlasovat o brexitové dohodě, ale musí ho nejdříve schválil britský parlament.

Zatímco na unijní straně se neočekávají zásadní překážky, britský premiér Boris Johnson nemá podporu pro dohodu zdaleka jistou.

Britská opozice i severoirští spojenci menšinové vlády premiéra Borise Johnsona už dali najevo, že dohodu nepodpoří. Johnson tak zatím nemá dostatek hlasů pro její schválení.

O odklad přitom požádat nehodlá, ačkoli mu vyvedení země z EU bez dohody zakazuje zákon schválený v září britským parlamentem.

Kromě brexitové otázky čeká lídry EU také debata o příštím víceletém rozpočtu na období 2021 až 2027, rozšíření EU či klimatických závazcích.

(pel)