Růst HDP v Číně ve třetím čtvrtletí zpomalil na 6 procent.

Obchodní válka s USA má citelné dopady na čínskou ekonomiku, která nyní roste nejpomaleji za posledních 26 let. Růst HDP v Číně ve třetím čtvrtletí zpomalil na 6 procent. Oznámil to čínský národní statistický úřad s tím, že ekonomika Číny je vystavena relativně silnému tlaku.

Ve druhém kvartálu letošního roku rostl HDP v Číně o 6,2 procenta, v prvním čtvrtletí to bylo 6,4 procenta. Čínský obchod poškodilo zvýšení amerických dovozních cel, ale největší dopad mělo oslabení domácí výroby, investic a vnitřní spotřeby.

Zpomalení čtvrtletního růstu je největší od roku 1993, kdy Čína začala o těchto údajích informovat.

Pro srovnání, v Česku činil ve 2. čtvrtletí růst HDP 2,8 procenta. V Evropské unii a eurozóně růst HDP ve 2. čtvrtletí roku 2019 zpomalil na 1,4 %, resp. 1,2 procenta.

Čínská vláda stanovila pro letošní rok cíl hospodářského růstu mezi šesti a 6,5 procenta.

Zpomalení hospodářského růstu je dalším z řady problémů, kterým čelí čínští představitelé v době obchodní války s USA, spolu s rostoucí inflací a slabší spotřebitelskou poptávkou.

Slabší ekonomické výsledky Číny zvyšují pravděpodobnost snížení úrokových sazeb nebo zavedení dalších stimulačních opatření na podporu růstu a odvrácení politicky citlivé ztráty pracovních míst.

Čínští představitelé zvýšili vládní výdaje, ale zatím se vyhýbají rozsáhlým stimulačním opatřením kvůli obavám z růstu zadlužení, které je již nyní tak vysoké, že přimělo agentury snížit úvěrový rating země.

Obchodní válka Číny s USA vyvolává obavy z globální recese. Mezinárodní měnový fond uvedl, že obchodní válka sníží v letošním roce globální ekonomický růst na tři procenta, což je nejnižší tempo od finanční krize v letech 2008 a 2009.

Růst by mohl oživit, pokud budou odstraněna jejich vzájemná cla. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Zvrat v obchodní válce: USA a Čína se dohodly. Trump na poslední chvíli odkládá cla