Zvrat v obchodní válce USA a Číny: Trump na poslední chvíli odkládá cla.

Obchodní válka mezi Čínou a USA může skončit. USA a Čína se posunuly v jednání o dohodě. Spojené státy odloží zavedení cel, která měla vstoupit v platnost příští týden. Oznámil to americký prezident Donald Trump. Obě země dokončily první fázi dohody, která zahrnuje nákup zemědělských produktů či některé aspekty ochrany duševního vlastnictví. 

USA proto pozastaví zvýšení cel na dovoz z Číny, jež mělo vstoupit v platnost v nadcházejícím týdnu.

O jiných clech, která mají začít platit v prosinci, zatím prezident Trump nerozhodl.

Podle Tumpa jsou obě země blízko konce obchodní války. Naznačil, že novou dohodu by mohl podepsat s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na listopadovém summitu v Chile.

Dle této nové dohody by měla být pozastaveno plánované zvýšení amerických cel od 15. října. Mohla by se však také odložit nebo dokonce zrušit cla, která mají vstoupit v platnost v polovině prosince 2019.

Roční hodnota dovozu čínského zboží do USA činí 250 miliard USD (5,9 bilionu Kč).

Dohoda znamená první průlom v rok a půl trvající obchodní válce mezi Čínou a USA. Tato válka zpomalila globální ekonomický růst.

Čerstvá dílčí dohoda řeší některé krátkodobé problémy. Mnohé nejožehavější sporné body však zůstávají nevyřešené.

Spojeným státům nejvíce vadí údajné krádeže duševního vlastnictví Čínou, nucené transfery technologií a čínské dotace pro průmyslové podniky.

Trump uvedl, že za dva dny jednání obchodních delegací z Číny a USA se staly „dobré věci” a pokud země dojednají dohodu, bude ji moci podepsat bez zdlouhavého procesu schvalování v Kongresu. (sfr)