Praha by měla podle premiéra Andreje Babiše (ANO) převést své budovy v Nemocnici Na Bulovce na stát za korunu. (Foto: Twitter Andrej Babiš)

Premiér Andrej Babiš (ANO) si dělá zálusk na budovy Nemocnice Na Bulovce. Navrhuje, aby Praha převedla své budovy na stát, a to za symbolickou 1 korunu. Jednat je ale podle Babiše možné i o směně, například za státní podíl v Kongresovém centru Praha. Babiš to uvedl při návštěvě nemocnice s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO).

„Pokud se neumíme domluvit na Letňanech, tak doufám, že si magistrát bude vědom toho, že tady všechno stojí,“ uvedl Babiš.

Narážel tím na svůj plán postavit v Letňanech svou vysněnou úřednickou čtvrť.

Hlavní město ale výměnou za pozemky požaduje, aby stát investoval do stavby nové nemocnice v této lokalitě, která by nahradila právě zastaralý pavilonový koncept Nemocnice Na Bulovce, a dostavbu městského okruhu státem.

Babiš ale už dříve uvedl, že Praha novou nemocnici nepotřebuje. Předseda vlády místo toho Praze nabídl vybudování traumacentra.

Podle Babiše navíc Praha na rozdíl od ostatních krajů neplatí zdravotnictví, ale Pražané využívají státní nemocnice.

Podle Hřiba je záměrem města vystavět v letňanské lokalitě novou „moderní severní nemocnici, která by Pražanům přinesla zdravotnictví na úrovni“.

Nemocnice Na Bulovce vlastní pouze třetinu budov, zbývající má v pronájmu od hlavního města. To je také jeden z hlavních důvodů, proč je dlouhodobě podinvestovaná.

„Budeme hledat řešení směny, nemůžeme ale dlouho čekat. A Praha by se měla podílet na investicích, například do chirurgie,“ uvedl ministr Vojtěch.

Podle vedení nemocnice je třeba investovat do areálu asi 6,5 miliardy korun. Asi 2,8 miliardy investic potřebují městské budovy.

Investovat chce nemocnice také do rozšíření centra porodní asistence, kde ženy rodí jen za pomoci porodní asistentky, lékař je ale okamžitě k dispozici v případě komplikací.

Praha novou nemocnici nepotřebuje, provokuje Babiš Hřiba. Za vládní čtvrť nabízí traumacentrum

Babiš obejde Hřiba a o úřednické čtvrti bude jednat jen s radními. Z primátora má prý trauma

(pel)