Praha novou nemocnici nepotřebuje, uvedl premiér Babiš při návštěvě Letňan, kde by podle něj měla v budoucnu vyrůst jeho plánovaná úřednická megačtvrť.

Premiér Andrej Babiš (ANO) provokuje pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Praha podle něj nepotřebuje novou nemocnici, kterou metropole požaduje výměnou za pozemky v Letňanech na Babišovo vládní městečko. Předseda vlády místo toho Praze nabídl traumacentrum. 

„Já jsem to konzultoval s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Jeho odborníci se domnívají, že potřebujeme v Praze traumacentrum,“ řekl premiér.

Hřib k tomu uvedl, že mu Babiš po dnešním jednání sdělil, že Praha nedostane od státu vůbec nic.

Primátor si proto myslí, že hlavní město Letňany využije spíše k řešení dostupnosti bydlení.

Pražská radnice od začátku nebyla projektu úřednické čtvrti nakloněna.

„Můj pohled je stále takový, že není vhodné stavět v Praze úřednické ghetto,“ řekl loni na podzim Hřib.

Později dal ale magistrát najevo, že v případě ústupků státu je ochoten o uvolnění městských pozemků jednat.

Hlavní město výměnou za pozemky požaduje, aby stát investoval do stavby nové nemocnice v této lokalitě, která by nahradila zastaralý pavilonový koncept Nemocnice Na Bulovce, nebo dostavbu městského okruhu státem.

Podle Hřiba je záměrem města vystavět v letňanské lokalitě novou „moderní severní nemocnici, která by Pražanům přinesla zdravotnictví na úrovni“.

Babiš o plánu vybudovat novou vládní úřednickou megačtvrť mluví už delší dobu. Společné sídlo by umožnilo na jednom místě sestěhovat 11 tisíc úředníků nyní rozmístěných po metropoli.

Premiér doufá v to, že Hřiba přesvědčí i konference, která se na téma chystá na 1. října.

(pel)