Centrální vila farmy Čapí hnízdo měla od začátku sloužit pro soukromé účely premiéra Andreje Babiše (ANO).

Hlavní vila farmy Čapí hnízdo měla od začátku sloužit pro soukromé účely premiéra Andreje Babiše (ANO). Uvedl to web iRozhlas.cz. Své tvrzení server dokládá dokumenty, které získal od několika institucí na základě informačního zákona.

„Objekt bude sloužit k rekreaci rodiny majitele firmy a zároveň ke krátkodobému ubytování jeho hostů, popř. VIP návštěv,“ je uvedeno ve stanovisku středočeské Krajské hygienické stanice, vystaveném k projektové dokumentaci v září 2007, kterou má server k dispozici.

A o rekreačním bydlení rodiny majitele firmy se zmiňuje i posudek společnosti Povodí Vltavy.

Podle dokumentu od Státního energetického inspektorátu bude potřebám majitele sloužit druhé nadzemní podlaží a podkroví centrální vily.

Babiš byl kvůli financování Čapího hnízda od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie.

Stíhání čelila vedle Babiše i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Společnost Farma Čapí hnízdo, dříve pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele.

V roce 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by neměla nárok, pokud by byla součástí holdingu Agrofert.

Po několika letech od získání eurodotace se však společnost opět vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února. Poté vložil holding do svěřenských fondů.

V roce 2016 ve Sněmovně prohlásil, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Farmu nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila.

Premiér vinu dlouhodobě odmítá a letos v září městské státní zastupitelství jeho stíhání pravomocně zastavilo. Rozhodnutí může zvrátit pouze nejvyšší státní zástupce.

Prezident Miloš Zeman ale uvedl, že v takovém případě by Babišovi udělil abolici, tedy zastavení trestního stíhání.

Babišovo Čapí hnízdo nebyl trestný čin, oznámilo oficiálně pražské státní zastupitelství

Čapí hnízdo zablokovalo stavbu obchvatu kolem Olbramovic. Babišova firma vydělala

(pel)