Čapí hnízdo zablokovalo stavbu silničního obchvatu kolem Olbramovic. Babiš na tom vydělal.

Vlastník Čapího hnízda zablokoval u úřadů stavbu silničního obchvatu kolem středočeských Olbramovic. Tentýž vlastník Čapího hnízda, Imoba, přitom již dříve prodal státu pozemky na stavbu obchvatu za osminásobek znalecké ceny. Imoba tím vydělala na tom, že jsou pozemky určeny ke stavbě plánovaného obchvatu.

Nyní si však vlastník Čapího hnízda stěžoval, že by silniční obchvat zvýšil hluk, což by mělo negativní dopady na na pohodlí hostů, ubytovaných v tomto rekreačním zařízení.

Společnost Imoba, která je vlastníkem čapího hnízda, patří ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Andrej Babiš dnes čelí trestnímu stíhání za údajný dotační podvod právě kvůli evropským dotacím pro Čapí hnízdo.

Ministerstvo dopravy nyní vyhovělo stížnosti společnosti Imoba a zrušilo stavební povolení na obchvat středočeských Olbramovic. Resort o tom informoval na svém webu.

Ministerstvo uvedlo, že stavební povolení vydal krajský úřad v rozporu se zákonem.

„Proto bylo v odvolacím řízení zrušeno a věc vrácena k novému projednání, v němž je krajský úřad povinen se řídit právním názorem ministerstva,“ uvedl resort ve svém rozhodnutí.

Ministerstvo se zabývalo námitkami více subjektů. Vedle fyzických osob jde například o provozovatele autobazaru Davo nebo majitele Čapího hnízda, firmu Imoba. Ta si stěžovala především na hluk z provozu, který může mít negativní dopad na pohodlí ubytovaných hostů.

Autobazar vznesl celou řadu námitek, ministerstvo uznalo mimo jiné například tu ohledně předem neupřesněné délky protihlukové stěny.

Ředitelství silnic a dálnic neúspěšně vyjednávalo o výkupu potřebných pozemků pro obchvat již od roku 2005. Obchvat získal povolení v roce 2018. Už tehdy se proti němu odvolala i Imoba.

Firma Imoba podle serveru iRozhlas.cz před třemi lety na plánované výstavbě obchvatu vydělala. Státu tehdy prodala pozemky, které na obchvat potřeboval, za osminásobek znalecké ceny.

Podle smlouvy inkasovala od Ředitelství silnic a dálnic 3,7 milionu korun. Pozemky prodala pouhé čtyři měsíce poté, co vešel v platnost nový zákon, který prosadila tehdejší vláda s Babišem coby ministrem financí. (sfr)