Čapí hnízdo nebyl trestný čin, oznámilo oficiálně pražské státní zastupitelství. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Čapí hnízdo nebyl trestný čin, oznámilo oficiálně pražské státní zastupitelství. Změnit to ještě může šéf státních žalobců. Městské státní zastupitelství v Praze zastavilo trestní stíhání premiéra Andreje Babiše a všech dalších osob v kauze padesátimilionové eurodotace pro Čapí hnízdo. Své rozhodnutí oznámilo Městské státní zastupitelství v tiskové zprávě.

Zastavení trestního stíhání potvrdil vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím.

„Dnešního dne bylo oprávněným osobám rozesláno rozhodnutí, kterým došlo k zastavení trestního stíhání všech osob v tzv. kauze Čapí hnízdo,“ uvedlo Městské státní zastupitelství v Praze.

Erazím tak podpořil právní názor svého podřízeného Jaroslava Šarocha.

Dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch předložil na konci srpna návrh na zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Šéf pražského státního zastupitelství Martin Erazím se zabýval mimo jiné otázkou, zda je tato změna zákonná a důvodná, respektive zda je zákonné a důvodné předložené rozhodnutí.

Policie při vyšetřování došlo k závěru, že Farma Čapí hnízdo nespadala v době žádosti o dotaci do kategorie malého nebo středního podniku a dotaci získala neoprávněně.

„Provedené dokazování však vedlo k závěru, že Farma Čapí hnízdo podmínky definice malého a středního podniku splňovala,“ uvedl Erazím ve svém vysvětlení.

Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání může ještě změnit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Pokud nebude spokojen s tím, jak Městské státní zastupitelství v Praze případ vyřešilo, může mu nařídit, aby rozhodlo jinak.

Zahájit mimořádný schvalovací proces, který se spouští vždy, když je stíhání zastaveno v takto pokročilém stádiu případu, může Zeman do tří měsíců od nabytí právní moci rozhodnutí městského zastupitelství o zrušení stíhání.

Babiš byl od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Spáchání tohoto skutku odmítal.

„Žádný podvod nebyl,“ tvrdil vždy Babiš.

Hrozilo mu však až deset let vězení.

Stíhání čelila vedle Babiše i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Policie navrhla jejich obžalobu v polovině dubna.

Společnost Farma Čapí hnízdo, dříve pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele.

V roce 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by neměla nárok, pokud by byla součástí holdingu Agrofert.

Po několika letech od získání eurodotace se však společnost opět vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února. Poté vložil holding do svěřenských fondů.

V roce 2016 ve Sněmovně prohlásil, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Farmu nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila. (sfr)