Čína je připravena potlačit občanské nepokoje v Hongkongu vojenskou silou.

Čína je připravena potlačit občanské nepokoje v Hongkongu vojenskou silou, oznámil čínský velvyslanec v Británii Liou Siao-ming. Demonstranty viní Čína z terorismu. Velvyslanec obvinil blíže neurčené zahraniční síly z toho, že podněcují násilné protesty obyvatelstva v Hongkongu.

Masové akce namířené proti hongkongské vládě i proti Číně trvají v Hongkongu od června.

Pokud se situace v Hongkongu bude dál zhoršovat, Čína prý použije sílu k potlačení protestů, prohlásil čínský velvyslanec. Někteří z demonstrantů proti vládě prý vykazují známky terorismu.

„Jestliže se situace v Hongkongu dále zhorší… ústřední vláda (v Pekingu) nebude sedět se složenýma rukama a sledovat to. Máme dostatek řešení a dostatek síly v mezích zákona, abychom rychle potlačili jakékoli nepokoje,“ pohrozil Liou Siao-ming.

„Jejich kroky jsou závažnými a násilnými trestnými činy, které již vykazují známky terorismu,“ dodal na adresu protestujících v Hongkongu.

Čínská vláda podle něj nikdy nedovolí „několika násilníkům“, aby zatáhli Hongkong na nebezpečnou cestu.

Velvyslanec současně obvinil blíže neurčené zahraniční síly z toho, že protesty podněcují.

„Cizí síly musí přestat zasahovat do hongkongských záležitostí,“ uvedl Liou Siao-ming.

„Existují důkazy, že situace by se tolik nezhoršila, kdyby nedošlo k zasahování a podněcování ze strany zahraničních sil. Hongkong je součástí Číny. Žádná cizí země by neměla zasahovat do vnitřních záležitostí Hongkongu,“ podotkl dále.

Obvinil také západní média rovněž z nevyváženosti jejích zpráv.

Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, již několik měsíců čelí největší politické krizi za desítky let. Protesty byly nejdříve namířeny proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny.

Postupně však občanské nepokoje přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému a odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové.

Mezi požadavky se objevuje také omezení vstupu návštěvníků z pevninské Číny do Hongkongu.

Demonstranti se v posledních dnech soustředili na hongkongské letiště, které muselo v uplynulých dnech rušit lety.

Od začátku protestů v červnu bylo zadrženo už více než 700 lidí.

V posledních dnech se začaly objevovat informace o přesunech čínských polovojenských sil do města Šen-čen, které sousedí s Hongkongem.

Čínská státní média však odmítají spekulace, že se Peking tímto způsobem snaží zastrašit demonstranty. Jde prý jen o předem plánovaná cvičení. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Čínská armáda se blíží k Hongkongu. Policie obušky vyhnala demonstranty z letiště