Jedovatá lupina ničí původní vegetaci Krkonoš.

Invazivní lupina mnoholistá se šíří českými loukami. Hrozí, že na některých místech vytlačí původní vegetaci. Před rizikem varovala Správa Krkonošského národního parku.

Nenáročná lupina ohrožuje nejen rozmanitost luk, ale také hospodářská zvířata. Rostlina je jedovatá a pro mnohá pasoucí se zvířata tedy nebezpečná. To je problém zejména v rámci projektu na záchranu cenných horských enkláv, kde od jara do podzimu některé louky spásají ovce.

„V Česku je klasifikována jako invazivní druh, který poškozuje naše ekosystémy,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Invazivní rostliny jsou charakteristické tím, že se snadno šíří na místa, kde nejsou původní. Produkují vysoké množství semen a tvoří husté porosty. V našem prostředí nemají přirozené nepřátele.

Vlčí bob, jak se také rostlině přezdívá, má svůj původ v Severní Americe. Je oblíbenou okrasou zahrádek, odkud se snadno rozšířila na okolní louky a dále. Správa parku nedokáže proti šíření semen bojovat sama. Je nutné zajistit včasnou seč a zamezit tak šíření zralých semen. Proto apeluje na majitele luk, aby se boje také zapojili.

„Prosíme proto o pomoc vlastníky luk a hospodáře. Včasná seč omezí další šíření lupiny. Je třeba ji sekat nejpozději v době, kdy začne kvést, aby nemohla vytvořit semena,“ uvedl Kašpar.

Správa KRNAPU také nabádá turisty, aby si při svých cestách natrhali kytici lupiny, pomohou tím zamezit jejímu šíření. Pozor však musí dávat na odkvetlé květy, které není dobré z původního stanoviště odnášet kvůli možnosti rozšíření semen na dosud nezanesená místa.

Lupina je velmi snadno rozeznatelná. Typické dlanité listy a elegantní barevný klas květů ji činí tak oblíbenou u českých zahrádkářů.

„Když kvete, je nejčastěji modrofialová. Není to ale pravidlem. V přírodě je velmi výrazná,“ popsala lupinu Hana Šimonová ze správy národního parku (KRNAP).

 

(sle)