Lidé si letos na bydlení půjčují o 20 procent méně.

První polovina letošního roku s sebou přinesla o 20 procent méně půjček, šlo přitom o nejhorší výsledek za poslední čtyři roky. Může za to jak omezení ze strany ČNB, tak neochota lidí investovat do předražených nemovitostí. Informoval o tom server Ihned.cz

Banky jsou od letošního roku povinné zohledňovat výši příjmu žadatele. K tomuto opatření přešla ČNB z toho důvodu, že jsou nemovitosti v Česku nadhodnocené. Jedná se přibližně o 15 procent. Banka tím chce zabránit neuváženému nabrání úvěrů, který by v době hospodářského propadu nemuseli dlužníci zvládnout pokrýt. Tím by ohrozili celý bankovní sektor.

Na podzim se očekává ještě vyšší propad. To je způsobené tím, že budeme letošní výsledky srovnávat s vysokým základem z podzimu minulého roku. Lidé si v té době více půjčovali kvůli obavám z nadcházejícího omezení ze strany ČNB.

„Je pravděpodobné, že propad za celý rok bude činit zhruba 15 až 20 procent,“ řekl pro Ihned.cz o vývoji nových úvěrů na bydlení hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler

Problém ovšem není jen ve výši úrokové sazby, ale také v neochotě lidí vstupovat na trh s nemovitostmi kvůli jejich přehnané ceně.

V první polovině tohoto roku se celkový objem nových půjček vyšplhal na 89 miliard korun. Nová úroková sazba na bydlení se v červnu pohybovala průměrně na 2,98 procentech.

Statistika ČNB počítá nejen s hypotékami, do svého výpočtu zahrnula také například úvěry ze stavebního spoření. Počítá s nově poskytnutými půjčkami i těmi navýšenými.

(sle)