Vláda odsouhlasila, že ministerstvo životního prostředí přidá na kotlíkové dotace 1,5 miliardy korun. Resortu však stále chybí peníze na již schválené dotace určené menším strojírenským firmám. 

„Rozumíme, že kotlíkové dotace pro domácnosti jsou populární, ale na snížení emisí by měly řádově vyšší dopad dotace na ekologizaci malých a středních podniků ve všech regionech ČR. Řádově se přitom jedná o srovnatelný balík peněz,“ uvedl Josef Hlavinka, ředitel Svazu sléváren.

Naráží tak na to, že MŽP chybí miliardy korun na dofinancování již schválených dotačních žádostí pro desítky malých a středních podniků.

„Jedná se o slévárny, sklárny i menší strojírenské podniky, často důležité zaměstnavatele ve svém regionu,“ upřesnil.

Měla to být motivace k nákupu moderních a ekologických technologií, místo toho se z dotačního projektu stala zásobárna malých a středních firem, které čekají na státem schválené peníze.

Firmy mohly ministerstvo životního prostředí požádat o finanční podporu v rámci 89. výzvy Operačního programu životní prostředí. Jeho cílem bylo snížit emise zdrojů, které se podílejí na tvorbě nadlimitního množství znečišťujících látek.

Jenže rezortu v současnosti chybí na podporu 153 projektů peníze. Celkové náklady firem, které chtějí více ekologizovat svá zařízení, přesahují 5,966 miliardy korun. Dotace mají přitom pokrýt 3,345 miliardy korun.

(pel)