Sociální demokraté požadují po ministryni financí Aleně Schillerové (ANO) pro příští rok navíc 20 miliard korun.

Návrh státního rozpočtu ČR pro rok 2020 je podle sociálních demokratů likvidační. Pěti resortům, které řídí ČSSD, chybí více než 20 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) požadavky sociální demokracie označila za torpédování rozpočtu, schodek by podle ní stoupl na 62 miliard. 

Pro optimální činnost ministerstva vnitra je podle ČSSD potřeba 5 až 6 miliard navíc, resort práce a sociálních věcí žádá dodatečných 11 miliard, ministerstva zahraničních věcí i zemědělství postrádají shodně 1,5 miliardy a resort kultury přes 700 milionů.

Současný návrh podle šéfa soc. dem. Jana Hamáčka nezaručuje základní fungování ministerstev.

Sociální demokraté v červnu nepodpořili návrh státního rozpočtu ČR pro rok 2020 připravený ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO).

„Koaliční smlouva jasně říká, že návrh musí být předložen jako koaličně dohodnutý. Budeme jednat tak dlouho, dokud se nedohodneme,“ uvedl Hamáček.

Podle ministryně financí Schillerové by požadavky ČSSD zvedly schodek rozpočtu na 62 miliard korun. Pro rok 2020 je navržen stejný schodek jako letos, tedy 40 miliard korun.

Schillerová už dříve avizovala, že desítky miliard korun navíc ve státním rozpočtu pro příští rok nenajde.

O požadavcích jednotlivých resortů je ochotná jednat, ale upozornila, že to musí být v reálných mantinelech.

Premiér Andrej Babiš se k požadavkům sociálních demokratů nechtěl detailně vyjádřit a odkázal na Schillerovou. ČSSD však nabádal k šetření.

„Sociální demokracie má nějaké požadavky. Paní Schillerová o tom ví, ale je třeba vidět nejenom příjmovou stránku, ale i výdajovou. Stále máme velké rezervy v jednotlivých resortech na provoz ministerstev,“ poznamenal.

ČSSD se vzbouřila a jde proti koaličnímu ANO: Sociální demokracie nepodpořila rozpočet

Ministerstva desítky miliard navíc z rozpočtu nedostanou, vzkázala Schillerová ministrům

(pel)