Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) nenajde navíc desítky miliard korun ve státním rozpočtu pro příští rok, přestože jednotliví ministři tlačí na navýšení rozpočtů resortů.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) nenajde navíc desítky miliard korun ve státním rozpočtu pro příští rok. Některé resorty totiž tlačí na navýšení rozpočtů, celkově ministři chtěli navíc 20 miliard korun, z toho 18,5 miliard požadovala koaliční ČSSD. Komunisté navíc trvají na snížení schodku státního rozpočtu ČR pro příští rok na 30 miliard korun. 

Schillerová to uvedla v rozhovoru pro deník Právo.

„Všechny požadavky si velmi poctivě vyslechneme, necháme si je řádně zdůvodnit a budeme se o nich bavit na vládě. Celkově ministři na pondělním jednání vlády požadovali 20 miliard navíc. Je ovšem zajímavé, že z toho 18,5 miliardy požadoval právě koaliční partner,“ uvedla Schillerová pro Právo.

Dodala, že sociální demokraté měli rovněž největší problém s úsporami ve svých resortech.

„Na rovinu říkám, že žádné desítky miliard ale rozhodně nikde nenajdu. Proto například požadavky MPSV ve výši 11 miliard jsou jednoduše nereálné. Návrhem rozpočtu 2020 plníme společné závazky naší koaliční vlády,“ pokračovala.

Schillerová chce během léta o požadavcích jednotlivých resortů jednat, ale upozornila, že to musí být v reálných mantinelech.

Koaliční ČSSD na začátku týdne nepodpořila návrh státního rozpočtu ČR pro rok 2020 a zdržela se hlasování. Rozpočet ve stávající podobě podle šéfa soc. dem. Jana Hamáčka neumožňuje naplňovat priority a v některých případech komplikuje samotné fungování resortů.

Schillerová prý postoji koaličního partnera absolutně nerozumí.

„Na návrhu jsme společně odpracovali stovky hodin, stojí za ním desítky schůzek a náročných jednání. Zvyšujeme investice na rekordních 135 miliard, dáváme na vědu a výzkum 48 miliard, přidáváme 10 procent na platy učitelů a o 5 procent zvyšujeme příspěvek pro místní samosprávy,“ řekla v rozhovoru pro Právo.

Připomněla, že se také zvyšuje průměrný důchod o 900 korun, rodičovský příspěvek o 80 tisíc korun.

„V návrhu je rozpočtováno o 4,7 miliardy korun více na příspěvek na péči a přitom nezapomínejme, že vlajková loď ČSSD, zrušení karenční doby, je spojeno s výpadkem 3,5 miliardy na sociálním pojistném. Návrhem rozpočtu plníme společné závazky této koaliční vlády,“ dodala.

Komunisté, kteří pomohli Babišově vládě ANO a ČSSD schválit rozpočet pro rok 2019 a tolerují vládní koalici, navíc mají požadavek na snížení schodku pro státního rozpočtu ČR pro příští rok na o 10 miliard korun na 30 miliard korun.

I o tom je Schillerová připravena jednat, nejprve se prý ale musí shodnout v rámci koalice.

ČSSD se vzbouřila a jde proti koaličnímu ANO: Sociální demokracie nepodpořila rozpočet

Komunisté požadují snížit schodek rozpočtu na příští rok o 10 miliard. Schillerová změny odmítá

Věčně deficitní rozpočet: Stát se z mínusů nevyhrabe, schodek 40 miliard až do roku 2022

(pel)