Rozšíření EET na řemeslníky či lékaře zatím neprošlo, Senát novelu zamítl a vrátil do sněmovny.

Rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na další obory zatím neprošlo. Senát vládní novelu zamítl. Neschválil ale ani návrh na zrušení celého zákona o evidenci tržeb. Předloha tak zamíří zpátky poslancům. Babišova vláda hnutí ANO a ČSSD ale bude moci ve sněmovně s pomocí KSČM senátní veto přehlasovat.

„V roce 2013 jsme měli 130 miliard zatajených tržeb. Nastala doba, kdy se s tím muselo začít něco dělat. Zatím máme první a druhou vlnu a nutně potřebujeme, aby se EET zavedla do celé společnosti,“ obhajovala novelu v Senátu ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Předloha ale mezi senátory sklidila spíš kritiku.

„Zákon podle nás nemá smysl, EET sbírá informace, které jsou podle nás k ničemu, jelikož je nelze s ničím porovnávat. Pokud máme takhle drahý nástroj, který zatěžuje podnikatele a nemá relevantní účinek, nevidím důvod, proč by měl pokračovat,“ prohlásil senátor Tomáš Goláň (Senátor 21).

Návrh schválit novelu v Senátu neprošel. Hlasovalo pro něj 17 senátorů, zatímco dvakrát tolik jich bylo proti. Senátoři před hlasováním o zamítnutí nepřijali ani jeden ze vznesených pozměňovacích návrhů. Týkaly se vynětí různých činností z povinnosti evidovat tržby.

Senátoři Tomáš Goláň (hnutí Senátor 21), Lukáš Wagenknecht (Piráti) a Lumír Aschenbrenner (ODS) navrhli celý zákon o EET zrušit.

Pavel Štohl (ČSSD) chtěl osvobodit živnostníky s příjmy do půl milionu korun. Podle Schillerové by taková výjimka narušila základní smysl EET narovnat podnikatelské prostředí.

Vládní návrh novely zákona o elektronické evidenci tržeb rozšiřuje evidenci tržeb na ostatní obory, které jí dosud nepodléhaly, na řemeslníky, tedy například na truhláře, sklenáře, malíře pokojů, taxikáře, řemeslníky, ale i na zdravotnická zařízení nebo podnikatele v zemědělství. Zatím povinnost platí pro obchod, restaurace a hotely.

Novela obsahuje i úpravy daně z přidané hodnoty. Daň z přidané hodnoty klesne u celé řady služeb, včetně stravovacích, i na vodné a stočné.

Malým podnikatelům má umožnit evidenci tržeb prostřednictvím papírových účtenek.

(pel)