Ministerstvo vnitra podalo žalobu na ÚOHS kvůli zrušenému tendru na nová auta za více než 2 miliardy.

Ministerstvo vnitra podalo správní žalobu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli zrušenému tendru za 2,25 miliardy korun. Antimonopolní úřad si za svým verdiktem stojí. Tendr zrušil z důvodu zvýhodňování automobilky Škoda. Resort přitom vypsal na nákup vozidel nové výběrové řízení, tentokrát „pouze“ za 2 miliardy. 

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) trvá na tom, že podmínky tendru nebyly diskriminační.

Resort je snaží nevyhovující vozy vyměnit od roku 2017.

Letos v březnu vypsalo nový tendr za půl miliardy na zhruba 800 aut, která mají sloužit převážně dopravní policii a policistům v běžné službě.

Druhé výběrové řízení je v počátcích, týká se zhruba 4 000 aut za dvě miliardy. Zde mají být vozy určeny kromě policistů určena i pro hasiče či potřeby ministerstva.

Vítěz zrušeného výběrového řízení měl s ministerstvem uzavřít rámcovou dohodu na dodávku osobních aut v policejním i běžném provedení na léta 2018 až 2021.

Zakázku ale zrušil zakázku ÚOHS, protože podle něj nastavením zvýhodnila vozy značky Škoda.

Jako problematické viděl úřad třeba omezení provedení automobilu na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidvéřovou karoserii i stanovení minimálních rozměrů interiéru vozů.

Hamáček však řekl, že soutěž diskriminační nebyla a policie auta potřebuje. Policisté podle něj jezdí v autech, která dávno měla být vyřazena z provozu.

Vnitro má v plánu nakoupit 4 tisíce aut: Vypsalo nový tendr za 2 miliardy korun

(pel)