Ministerstvo vnitra se chystá nakoupit tisíce osobních aut za zhruba 2 miliardy korun. Předchozí soutěž zrušil ÚOHS kvůli zvýhodňování Škody Auto, i tentokrát však největší konkurenti automobilky podmínky nejspíš nesplní. (Ilustrační foto)

Ministerstvo vnitra má v plánu nakoupit 4 tisíce nových osobních aut. Vypsalo proto nový tendr za 2 miliony korun. Předchozí tendr zrušil antimonopolní úřad z důvodu zvýhodňování automobilky Škoda. I tentokrát však u většiny požadovaných aut nejvíce vyhovují Škodovky. 

Informaci uveřejnil server E15.cz.

Podle mluvčí ministerstva vnitra ¨Hany Malé je zakázka na nová auta vypsána v souvislosti s dříve zrušeným tendrem.

V novém výběrovém řízení poptává resort celkem 3994 automobilů, které budou sloužit jak pro potřeby ministerstva, tak i pro Hasičský záchranný sbor.

Některé vozy dodané v civilním provedení bude podle Malé možné vybavit také skrytým výstražným zařízením pro výkon v policejní službě.

Minulou zakázku vnitra zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), protože podle něj nastavením zvýhodnila vozy značky Škoda.

Jako problematické viděl úřad třeba omezení provedení automobilu na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidvéřovou karoserii i stanovení minimálních rozměrů interiéru vozů.

Podle zadávací dokumentace aktuální zakázky však už jenom požadavek na minimální délku a rozvor vozů vyřazuje u více než poloviny poptávaných aut největší konkurenty Škody.

U zhruba 2400 aut v tendru splní požadovaný rozměr bez problémů vozy Škoda Octavia, které již nyní třeba policie často využívá, ale obdobné typy od značek Hyundai, Peugeot nebo Volkswagen již ne.

(pel)