Některá města v ČR uvažují o tom regulovat vodáky zavedením poplatků za splavení řeky. (Foto: Český Krumlov)

Města a obce v okolí turisticky vyhledávaných řek v Česku nezvládají nápor vodáků. Někteří starostové proto uvažují o zavedení mýta. Poplatkem za splouvání řeky by prý mohli částečně omezit počet turistů, kterých vyrazí třeba na Vltavu kolem 300 tisíc ročně. A v plánu je i to, že by poplatky vybíraly také obce, které v zimě udržují běžkařské trasy. 

Informoval o tom server tn.cz.

„Mohlo by to být kolem 50 korun. Pokud by se tyto peníze vrátily do úklidu, budování toalet a nějakého servisu, tak si myslím, že by to i samotní vodáci ocenili,“ uvedl místostarosta Českého Krumlova Martin Hák (Nezávislí) pro tn.cz.

Odborníci varují, že konkrétně Vltava je v současnosti na hranici svých možností. Masové vodáctví negativně ovlivňuje také život v řece. Nedaří se vodním rostlinám, které nemají šanci masový nápor lidí přežít, ani vodním živočichům.

„Ryby nemají chvíli klidu na rozmnožování a řeka je absolutně závislá na umělém zarybnění, byť právě toky, kde se dosud dařilo lososovitým rybám, bychom si měli chránit. Proto, že i sportovní rybáři platí za to, že mohou využívat řeku, navrhujeme, nechť i vodáci se podílejí na financování úklidu řeky či zarybňování,“ uvedl profesor Fakulty rybářství a ochrany vod a ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Jihočeské univerzity Tomáš Randák pro iDnes.cz.

Ve hře je i to, že by v některých dnech byl úplný zákaz splouvání řek.

Změnu zákona ale navrhuje třeba i šumavská Kvilda, která v zimě udržuje běžkařské trasy. Platit by tak začít mohli nově i běžkaři.

Za vstup na běžkařskou trať by chtěli vybírat okolo 20 korun. Bez poplatků by tak zůstaly jen cyklostezky.

(pel)