Česká pobočka Huawei sbírá citlivá data o lidech, se kterými vede obchodní jednání, a informace pak údajně posílá do Číny.

Společnost Huawei v Česku údajně sbírá citlivá data o lidech, se kterými vede obchodní jednání. Informace prý Radiožurnálu potvrdili 2 bývalí manažeři tuzemské pobočky. Zjišťovat měli mimo jiné například i počet dětí , zájmy daného člověka nebo jeho finanční situaci. Data údajně sdílí s čínskou ambasádou a má k nim mít přístup i centrála firmy v Číně.

„Přístup k informacím, které jsou uloženy v tomto CRM systému, je řízen výhradně z vedení v Číně a dá se velmi složitě dohledat a dokázat, k čemu a kdo k těmto citlivým datům přistupuje,“ uvedl pro Radiožurnálu jeden z manažerů Huawei, který pro firmu pracoval na vysokém postu.

Kromě toho prý bylo zavedenou praxí, že získané informace probírali zaměstnanci Huawei na interních poradách s lidmi z čínské ambasády.
Další zdroj uvedl, že měl zjistit informace o státních úřednících, které poté firma pozvala na konferenci nebo cestu do Číny.

„Vždy byli vytipováni úředníci na úrovni ředitel oddělení nebo náměstek. Interně jsem byl poté úkolován tak, že mám do interního dokumentu doplnit osobní údaje o člověku nebo skupině, která by měla jet na referenční návštěvu. Tento dokument sloužil pro české vedení a čínskou centrálu,” řekl.
Data údajně sdílí s čínskou ambasádou a má k nim mít přístup i centrála firmy v Číně, která podle západních tajných služeb úzce spolupracuje s čínskou vládou.

Radiožurnál upozornil, že o podobné praxi vědí i civilní a vojenská rozvědka.

Bezpečnostní informační služba kvůli tomu pořádá pro úředníky i politiky bezpečnostní školení.

Západní země včetně ČR řeší zapojení Huawei do komunikační infrastruktury.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost v prosinci 2018 označil technologie Huawei a další čínské firmy ZTE za bezpečnostní riziko. Varování se týkalo systémů zařazených do takzvané kritické informační infrastruktury.

Některé státní instituce pak omezily používání produktů firem a třeba Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z tendru za půl miliardy korun na portál Moje daně. Tendr následně zrušilo. Huawei se brání, že pro varování neexistují důkazy.

(pel)