Čína zkritizovala pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a vyzvala ho, aby nepoškozoval čínsko-české vztahy.

Čína napadla pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Podle mluvčího zahraničí Kenga Šuanga se vedení české metropole i primátor v „jistou dobu zachovali velice špatně“ v otázkách čínské národní suverenity a klíčových zájmů, které se týkaly i Tibetu nebo Tchaj-wanu. Tyto kroky se podle mluvčího dotkly citů čínského lidu a narušily vztahy mezi oběma zeměmi.

Keng Šuang podle agentury Nová Čína reagoval na dřívější Hřibovo prohlášení o změně tzv. sesterské smlouvy, kterou s Pekingem uzavřelo minulé vedení Prahy. Z něho chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

„To je hlavní důvod, proč dotyčné strany a jedinci z Prahy nejsou v Číně vítáni,“ prohlásil mluvčí.

Prahu a „další příslušné politiky“ vyzval, aby svůj postoj přehodnotili a přestali narušovat čínsko-české vztahy.

„Jinak to nakonec poškodí jejich vlastní zájmy,“ dodal.

V diplomatických kruzích se mluví o tom, že nespokojenost s názory pražského primátora stojí za zrušením jedné z přímých leteckých linek z Číny do Česka. Ta měla začít fungovat mezi Šen-čenem a Prahou ještě letos, ale čínské úřady její spuštění zastavily.

Podle primátora Hřiba není Peking spolehlivý obchodní partner.

„Čína by se měla v česko-čínských vztazích více soustředit na dodržení předchozích slibů investic, které nebyly z jejich strany splněny. Zrušení turné Pražské filharmonie, která už měla podepsanou smlouvu, ukazuje především to, že Čína není spolehlivý obchodní partner,“ napsal pražský primátor na Twitteru.

Dále uvedl, že vyjmutí nadbytečné politické deklarace ze smlouvy o partnerských městech mezi Pekingem a Prahou nevnímá jako narušování česko-čínských vztahů.

Čína se podle něj naopak celou situaci pokouší zpolitizovat a že Peking ve smlouvách například s Londýnem nebo Rigou podobnou deklaraci rovněž nemá.

(pel)