Lídři zemí EU na 18hodinovém jednání nedokázali vybrat nového šéfa Evropské komise. (Foto: Úřad vlády ČR, neformální setkání před zahájením summitu)

Několikahodinové jednání lídrů EU o klíčových postech ve vedení skončilo krachem. Šéfové jednotlivých členských států a vlád v se zatím nedohodli na tom, kdo by měl vystřídat Jeana-Claudea Junckera na postu předsedy Evropské komise. Summit, který začal v neděli v podvečer, je vůbec nejdelší v historii Evropské rady.

Jméno socialistického reprezentanta Franse Timmermanse jako možného kandidáta do funkce předsedy Evropské komise dál na summitu Evropské unie v Bruselu dělí členské státy evropského bloku.

Prezidenti a premiéři, kteří se nedokázali shodnout na novém obsazení klíčových funkcí v unii, se znovu sejdou v úterý od 11 hodin.

Aby se nizozemský sociálně demokratický politik Timmermans stal novým předsedou EK, odmítá mimo jiné ostře český premiér Andrej Babiš (ANO).

„Pan Timmermans se o našem regionu víckrát vyjádřil negativně a měl úplně jiné názory na migraci, než máme my,“ odmítl jeho kandidaturu Babiš.

Nejprve se zdálo, že Babiš má jistou jen podporu Maďarů a Poláků a možná Slováků. Přidaly se také ale další státy, třeba Chorvatsko, Irsko, Rumunsko, Litva, Lotyšsko nebo Malta.

Mluvčí maďarského premiéra Viktora Orbána Zoltán Kovács na Twitteru napsal, že kandidaturou Timmermanse se „George Soros snaží dostat svého člověka do klíčové pozice“, napsal server Aktuálně.cz.

Orbán dlouhodobě tvrdí, že americký miliardář a filantrop židovského a maďarského původu George Soros vede v Evropě spiknutí proti tradičním hodnotám a snaží se na kontinent přivést co nejvíce muslimských migrantů. Soros i většina odborníků to označují za naprostý nesmysl a za antisemitskou kampaň.

Premiéři či prezidenti členských zemí se neshodli ani na obsazení dalších vrcholných funkcí, tedy na novém předsedovi Evropské rady, prezidentovi Evropské centrální banky a šéfovi společné evropské diplomacie.

(pel)