Němci vybírají peníze na zatčenou kapitánku lodi Sea Watch 3 Carolu Racketeovou, která navzdory zákazu italské vlády se 40 migranty na palubě zakotvila v přístavu Lampeduse.

Dva němečtí televizní moderátoři Jan Böhmermann a Klaas Heufer-Umlauf vyhlásili sbírku na zatčenou kapitánku lodi Sea Watch 3 Carolu Racketeovou, která navzdory zákazu italské vlády se 40 migranty na palubě zakotvila v přístavu Lampeduse. Doposud lidé ve sbírce vybrali přes 300 tisíc eur (7,6 milionu korun). Racketeové přitom hrozí pokuta až 50 tisíc eur (1,3 milionu korun) a 15 let vězení za pašeráctví. 

Posádka lodi čekala na moři na povolení vplout do některého z přístavů bez výsledku 16 dní, kapitánka Carola Racketeová se proto s odkazem na kritickou situaci na palubě rozhodla zákaz zakotvení ignorovat. V přístavu ji zatkla policie, plavidlo bylo zabaveno.

To však vyvolalo ostré reakce nejen v Německu, ale i dalších evropských zemích.

Populární němečtí moderátoři se ve zhruba pětiminutovém videu pokusili vyburcovat spoluobčany k solidaritě s Racketeovou.

„Událostmi posledních dní dosáhla tato nelidská, chladnokrevná a bezskrupolózní politika nového dna. Kdo zachraňuje lidské životy, není zločinec,“ uvedli.

Založili rovněž sbírku, ze které by měly být hrazeny náklady na právní spory zachránců lidských životů. Sbírka má trvat do konce července.

Německé lodní kapitány se zastal například i německý prezident Frank-Walter Steinmeier, který zkritizoval italské úřady. Připustil, že mohou existovat předpisy pro to, kdy může loď zakotvit v přístavu.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini naopak prohlásil, že srážka lodi Sea-Watch 3 s plavidlem finanční policie v lampeduském přístavu ukazuje, že jde o zločince. Racketeovou označil za „bohatou, bílou Němku“, jejíž čin je srovnatelný s válečným aktem.

Loď s uprchlíky přes zákaz vplula do italských vod. Riskuje pokutu až 1,3 milionu

(pel)