Navzdory zákazu vplula loď Sea-Watch 3 s desítkami migrantů na palubě do italských vod.

Loď Sea Watch 3 porušila zákaz Itálie a vplula se 42 uprchlíky na palubě do italských vod. Migranti jsou na lodi už 14 dní. Kapitánka lodi plující pod nizozemskou vlajkou tak riskuje obří pokutu ve výši až 50 tisíc eur (1,27 milionu korun). 

„Už toho bylo dost. Vstupujeme do italských teritoriálních vod, ale nikoli z důvodu provokace, ale z nutnosti, kvůli odpovědnosti za migranty na palubě,“ oznámila německá nezisková organizace Sea-Watch provozující plavidlo.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini, který dlouhodobě prosazuje protiimigrační politiku, ihned na krok reagoval.

„Kvůli politickým hrám ohrožují životy migrantů. Použijeme všechny nezbytné zákonné způsoby, abychom tomuto porušení zákona zabránili,“ uvedl.

Šéf italské Ligy ve své vítězné volební kampani sliboval zpřísnění imigračního zákona. Zákon v listopadu 2018 protlačil parlamentem.

Od nástupu nového kabinetu zavřel přístavy humanitárním lodím a nejednou blokoval i lodě italského vojenského námořnictva s běženci na palubě.

Lodě neziskových organizací, které zachraňují migranty na moři, chce Salvini vytlačit vysokými pokutami. V případě, že vplují do italských vod bez povolení, hrozí jim vysoké pokuty v rozmezí 10 tisíc až 50 tisíc eur. Pokud plavidlo italské nařízení poruší opakovaně, může být zabaveno.

 (pel)