ANO v průzkumech nadále vede se stabilní podporou kolem 30 % voličů. Rostou preference Pirátů.

Volby do Poslanecké sněmovny by v červnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29 procent hlasů, které si proti předchozímu měsíci polepšilo o jeden procentní bod. Druzí by skončili Piráti se 17 %, jejichž podpora se zvýšila o 3,5 procentního bodu. Vyplynulo to z modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Třetí v průzkumu skončila ODS s 15 procenty. Její podpora se o dva procentní body snížila.

Oproti květnu ztratili i čtvrtí komunisté a pátí sociální demokraté.

Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí SPD.

U KDU-ČSL a STAN nelze vzhledem k intervalům spolehlivosti a váhání voličů říci, zda by se do dolní komory dostaly či nedostaly.


Pozn. CVVM: V grafu jsou uvedeny pouze politické strany, jejichž podpora ve volebním modelu dosahuje alespoň 1 %, strany s nižší podporou jsou zahrnuty do kategorie „Ostatní“ (celkem 1,5 %). S výjimkou jednotek respondentů, kteří uvedli strany a hnutí Svobodní, Moravané, Strana nezávislosti České republiky, PRO Zdraví a Sport, ODA, Rozumní, Moravské zemské hnutí, Vědci pro Českou republiku, PRAHA SOBĚ, DSSS, APAČI 2017 a Národní socialisté nebyl žádný další politický subjekt jmenován.Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR, Naše společnost 8. – 17. 6. 2019, do modelu vstupuje 699 respondentů starších 18 let, osobní rozhovor, data vážená koeficientem volební účasti a jistoty volby strany.


„U ČSSD pozorujeme v posledních dvou šetřeních statisticky významný pokles podpory, u pirátské strany naopak nárůst. U ostatních stran nedošlo ke statisticky významným změnám,“ uvedlo CVVM.

Komunisté měli v červnu podporu devíti procent voličů, když o měsíc dříve by je volilo 11 procent.

ČSSD přišla oproti květnu o dva procentní body, dostala se na 7,5 procenta.

Naopak červnový výsledek hnutí SPD je o 1,5 procentního bodu lepší než květnový.

V modelu poprvé figuruje i nová politická strana Václava Klause mladšího Trikolóra – hnutí občanů, kterou by v červnu volilo jedno procento voličů. Klaus stranu, která chce hájit konzervativní hodnoty, zdravý rozum a pracující lidi, představil 10. června. Prioritou pro hnutí jsou volby do Poslanecké sněmovny v roce 2021.

Průzkum se konal od 8. do 17. června, tedy v době před demonstrací na Letenské pláni proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice, na kterou dorazilo na čtvrt milionů lidí.

Pokud by se volby konaly letos v červnu, zúčastnilo by se jich podle vlastního vyjádření 60 procent občanů ČR. Reálná účast ve volbách v říjnu 2017 byla 60,8 procenta. (sfr)