Bez práce bylo v Česku v květnu přes 200 tisíc lidí, ale firmy mají problém sehnat zaměstnance. Řešením má být dovoz Ukrajinců, kteří navíc dostanou garantovanou vyšší mzdu než Češi.

Nezaměstnanost v Česku se v květnu 2019 snížila na 2,6 procenta z dubnových 2,7 procent. Bez práce tak bylo 200 675 lidí, firmy přesto těžko shání pracovníky. Řešením má být dovoz až 40 tisíc Ukrajinců, kteří nastoupí do českých firem a navíc dostanou za stejnou práci více peněz než Češi na stejných pozicích. 

Volných pracovních míst v Česku podle dat Úřadu práce ČR přibylo. Jejich nabídka tak nadále převyšovala počty nezaměstnaných.

Úřady ke konci května evidovaly 346 552 volných míst.

Podle úřadu práce situace na pracovním trhu odpovídala dlouhodobému vývoji i ročnímu období. V plném proudu byly sezonní práce ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě.

Nízká nezaměstnanost trápí mnoho firem, které těžko shánějí lidi. Firmám nejvíc chybí kvalifikovaní řemeslníci, dělníci, ale také odborníci v informačních technologiích.

Řešením má být proto dovoz Ukrajinců do Česka. Vláda tak v minulém týdnu schválila, že se od roku 2020 zdvojnásobí kvóty na počet Ukrajinců v Česku.

Do českých firem by tak podle návrhu ministerstva zahraničí mohlo nastoupit až 40 tisíc pracovníků z Ukrajiny místo nynějších asi 19 600 tisíc.

Navíc dostanou za stejnou práci zaplacenou více než Češi na stejných pozicích. Pro pracovníky z Režimu Ukrajina se totiž zavede mzdové kritérium ve výši 1,2násobku zaručené mzdy v dané profesi.

Se mzdovým znevýhodňováním českých zaměstnanců nesouhlasila Hospodářská komora, ale také třeba ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo zemědělství, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR nebo Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

“Přeci nebudeme dávat podmínku, aby byli Ukrajinci zvýhodňováni oproti Čechům, kvůli tomu je sem nevozíme. Chceme, aby byla nabídka na trhu práce a všichni měli stejné možnosti,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Do českých firem by mohlo nastoupit až 40 tisíc Ukrajinců. Automaticky možná dostanou vyšší plat než Češi

(pel)