ČSSD chce podpořit vyjmutí sociálních služeb z elektronické evidence tržeb (EET).

Koaliční ČSSD jde proti hnutí ANO. Chce podpořit pozměňovací návrh ODS, aby se elektronická evidence tržeb (EET) nevztahovala na sociální služby. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček to nepovažuje za fatální koaliční spor. Podle ministryně financí Aleny Schillerové to hnutí ANO překvapilo.

„Není to žádný fatální spor v koalici. My rozhodně nebudeme hlasovat proti zákonu o EET, protože to je koaliční priorita, ale v tomto případě jsme pokládali za důležité na tu problematiku upozornit,“ řekl Hamáček.

Pozměňovací návrh podpoří proto, že Česko je v situaci, kdy není jasné, jak budou financovány sociální služby a sociální demokracie tak nechce zatěžovat terénní sociální služby dalšími náklady, které by nakonec zaplatil stát nebo kraje.

Sněmovna o rozšíření EET na další obory podnikání opět nerozhodla.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) krok ČSSD odporuje koaliční dohodě a věc už řešila s Hamáčkem. Domluvit by se měli do pátku, kdy bude pokračovat jednání o EET.

Hamáček spojuje hlasování ČSSD s aktuálním sporem o dofinancování sociálních služeb v krajích.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a Schillerová se navíc přely o to, z jakých peněz stát pošle na sociální služby chybějící 2 miliardy.

Maláčová chce přes nesouhlas ministerstva financí v pondělí požádat o 1,5 miliardy z rozpočtové rezervy, Schillerová tvrdí, že na to má dost nespotřebovaných peněz ve své kapitole.

EET byla spuštěna 1. prosince 2016. V první fázi musely tržby evidovat pouze restaurace a hotely, od března 2017 pak také podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu.

Plánovaná třetí vlna EET by se měla týkat stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Čtvrté vlně by pak měli podléhat vybraní řemeslníci.

Třetí a čtvrtou vlnu EET však v prosinci roku 2017 zastavil Ústavní soud. Novela, která je aktuálně ve sněmovně, se snaží na výtky soudců reagovat.

Babišova koalice uvalila EET i na chov velbloudů a mořský rybolov

(pel)