Koalice hnutí ANO a ČSSD uvalila elektronickou evidenci tržeb (EET) i na chov velbloudů a mořský rybolov. (Foto: Koláž redakce)

Koalice hnutí ANO a ČSSD uvalila elektronickou evidenci tržeb (EET) i na chov velbloudů a mořský rybolov. Opozice nedokázala zrušit zákon ani zabránit rozšíření EET na další odvětví. Výjimku dostal pouze prodej vánočních kaprů týden před Štědrým dnem. Poslanci hlasovali o více než 800 pozměňovacích návrzích. 

„Pan premiér by se mohl poučit o tom, kolik máme druhů podnikání. Bohužel tu není. Koalice zrovna uvalila EET například na chov velbloudů,“ napsal na Twitteru Pirát Ferjenčík.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura předložil asi 700 pozměňovacích návrhů. Celkově jich bylo více než 800. Sněmovna se stihla prokousat asi 200, dalších 600 ji čeká zřejmě v pátek. Pak by mělo dojít i ke konečnému hlasování o rozšíření EET.

Kromě chovu velbloudů nebo mořského rybolovu schválili poslanci EET na výrobu nudlí, sucharů, zmrzliny či na pletené výrobky.

ODS se pokusila prosadit, aby se zrušila i účtenková loterie, to se jí však nepodařilo.

Neprošel ani návrh na to, aby se EET nerozšiřovala.

„EET považuji za zbytečnou drahou regulaci, řada podnikatelů může kvůli této povinnosti podnikání ukončit,“ řekl Jan Skopeček (ODS).

Elektronická evidence tržeb podle něj nevede k vyššímu výběru daní, i když vláda tvrdí opak.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) si však stojí za svým a Novinkám řekla, že EET byla krok správným směrem. Základním cílem bylo podle ní narovnat podnikatelské prostředí.

Části podnikatelů novela zákona o EET evidování tržeb usnadní. Poslanci podpořili, že dostanou možnost zaúčtovat tržby offline, bez připojení k internetu. Jde o podnikatele, u nichž hotovostní platby nepřevýší 600 tisíc korun, což navrhl první místopředseda ČSSD Roman Onderka.

(pel)