Hustopečská mandlovice se kvůli nařízením Evropské unie už nesmí nazývat mandlovicí. Destilát vyrobený z vinného lihu a přírodního mandlového výtažku se pod současným názvem bude prodávat pouze do konce června. Podle Bruselu lze koncovku -ice používat pouze pro pálenky z příslušné suroviny. 

Potvrdila to zakladatelka a jednatelka hustopečské mandlárny Kateřina Kopová, která značku vybudovala.

„S tím bohužel nemůžu nic dělat, mandle se totiž vypálit nedají. Přitom za značky hustopečská mandlovice a mandlovice jsme zaplatili desítky tisíc, abychom je chránili ochrannou známkou,“ uvedla Kopová pro iDnes.cz.

Značku budovala podnikatelka sedm let a kromě ztráty stále známější značky tak přijde i o peníze. Přetisknout bude muset všechny propagační předměty i etikety samotných lahví.

„Výdaje odhaduji přibližně na milion korun. Mnohem víc mě ale mrzí to, že úsilí, které jsem budování značky a legalizaci mandlovice věnovala, najednou zmizí,“ podotkla.

Takzvaná mandlovice, tedy nápoj z mandlové tresti, lihu a cukru se v Hustopečích podomácku vyráběl desítky let. Kopová vyšla z původního receptu bývalého správce sadů Rudolfa Poslušného.

Výsledný destilát, jehož značku i složení teď chrání ochranná známka, sice má méně alkoholu, ale je vyrobený z kvalitních surovin a má nezaměnitelnou chuť.

(pel)