Policie České republiky odhalila další skupinu internetových pirátů, kteří na webu nabízeli protiprávní streamování zápasů Premier League a dalších sportovních soutěží, k nimž má exkluzivní vysílací práva pro Českou republiku DIGI TV. Jde již o druhou odhalenou skupinu osob, které nelegálně nabízely sportovní přenosy dalším uživatelům. O první skupině informovala společnost DIGI CZ s.r.o., jež televizi DIGI TV provozuje, letos počátkem února.

Dva piráti již raději – v reakci na své odhalení – uzavřeli dohodu o náhradě škody, než aby riskovali řízení u trestního soudu. Okresní státní zastupitelství ve Vsetíně proto tento měsíc podmíněně zastavilo trestní stíhání jednoho pachatele a stanovilo mu jednoroční zkušební dobu.

Druhý pachatel uhradil škodu ještě před zahájením trestního stíhání, a tak se očekává odložení věci u pražské policie. Oba piráti poskytli držiteli práv písemnou omluvu a náhradu škody.

S dalšími piráty se o náhradě škody jedná.

Společnost DIGI CZ s.r.o., zastupovaná pražskou advokátní kanceláří AURIXA, monitoruje protiprávní nabídku přenosů na internetu a na pachatele podává trestní oznámení. Díky zkušenostem v boji s internetovými piráty a proaktivnímu získávání důkazů je DIGI CZ s.r.o. v postihování pirátů mimořádně úspěšná.

„Jakékoli zneužívání autorských práv k našim exkluzivním sportovním programům ve spolupráci s Policií ČR nekompromisně řešíme,“ řekla Andrej Čírtek, tiskový mluvčí DIGI CZ.

Pachatelům trestného činu porušení autorského práva a práv souvisejících s právem autorským podle § 270 trestního zákoníku hrozí až 2 roky odnětí svobody; pokud tak činí ve značném rozsahu nebo kvůli pravidelnému výdělku, pak až 5 let odnětí svobody.

(pel)