Lidé v Česku nejspíš zaplatí za krabičku cigaret od příštího roku o 13 korun více. Vláda schválila vyšší zdanění tabáku, alkoholu a hazardu.

Tabák, alkohol a také hazard se lidem v Česku od příštího roku prodraží. Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly stoupnout příští rok zhruba o 10 %. Krabička cigaret by tak mohla stát až o 13 korun více. Zvýší se i spotřební daň z lihu, a to zhruba o 13 %. A stoupne i daň z hazardu. 

Normu musí ještě schválit parlament a podepsat prezident Miloš Zeman.

Změny prý do rozpočtu přinesou každoročně přes 10 miliard korun.

Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že návrhem reagovalo na požadavky ministerstva zdravotnictví a národní koordinátorky pro protidrogovou politiku.

Spotřební daň z cigaret a zahřívaného tabáku by od příštího roku měla stoupnout o 10 procent.

Podle tabákových firem by se tak cena jedné krabičky mohla zvýšit až o 13 korun. Podle ministerstva financí bude růst u minimální sazby 5,4 koruny na krabičku cigaret.

Spotřební daň z lihu by se pak měla navýšit asi o 13 procent.

U hazardních her se ministerstvo chystá zvýšit sazbu u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a tzv. totalizátorových her z 23 na 25 procent, a u loterií, bing a živých her z 23 na 30 procent.

Opozice však plán zkritizovala, prý se jedná jen o snahu získat peníze, které menšinové vládě ANO s ČSSD docházejí.

Babišova vláda svým hospodařením stále více prohlubuje schodek státního rozpočtu ČR. Ten na konci dubna 2019 stoupl už na 29,7 miliard korun. Vláda přitom dříve slibovala, že cílem jsou vyrovnané rozpočty.

Na letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Ministerstvo doufá, že v průběhu roku výběru DPH pomůže rozjezd 3. a 4. etapy EET, příslušná novela zákona ale ještě nebyla schválena.

Brusel začíná pomocí kódu sledovat a stopovat každou krabičku cigaret. Pokuta: 50 milionů

(pel)