Cigarety budou stopovány a sledovány po celé Evropské unii (Ilustrační foto: kuřák s ještě nesledovanou cigaretou).

Evropská unie začíná sledovat každou krabičku cigaret a to pomocí speciálního identifikačního kódu, který na krabičce musí být. Distribuci cigaret bez kódu bude stát trestat pokutou ve výši až 50 milionů korun. Nový unijní systém s názvem „Track&Trace“ má údajně za cíl omezit nelegální obchodování s cigaretami.

O vzniklé situaci informoval deník E15.

Každý výrobce, dovozce, přepravce, distributor a prodejce bude smět podle evropského nařízení obchodovat s cigaretami vyrobenými po 20. květnu, jen pokud bude registrován u Státní tiskárny cenin (STC) a dostane od ní identifikační kód.

Stane se tak součástí evropského systému označovaného Track&Trace, který umožní sledovat a vyhledávat konkrétní tabákový výrobek v Evropské unii.

Podle Státní tiskárny cenin údajů si kód v Česku zatím vyřídilo přes 11.700 prodejců. Ceklem jich je odhadem 40 tisíc.

Velká část obchodníků s cigaretami tak od pondělí bude čelit vážnému problému.

Výrobci cigaret sice budou moci dodat tabákové výrobky distributorům. Ale ti, už nebudou moci dále dodávat cigarety koncovým prodejcům, pokud tito nejsou registrováni v novém systému na sledování pohybu cigaret.

Na získání kódu měli prodejci čas od 15. dubna.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce ČR se chystá prodejce, nezaregistrované ve sledovacím systému, tvrdě postihovat.

„Informace byly dostupné s dostatečným předstihem,“ sdělil serveru mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

„Pokud někdo rezignuje na sledovatelnost, hrozí mu pokuta do tří milionů korun. Pokud nezajistí označení, což se týká výrobců a distributorů, hrozí mu až 50 milionů korun,“ dodal.

Základem systému sledování pohybu cigaret je jedinečný identifikátor v podobě digitálního kódu, který dostane každé balení cigaret už při výrobě. Speciálními čtečkami se pak bude prostřednictvím centrálního registru zaznamenávat pohyb, datum, čas a místo přesunu cigaret. (sfr)