Ministryně Benešová chce propouštět na svobodu hodné vězně. (Archivní foto: Vzpoura vězňů v Leopoldově)

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) zvažuje podmínečně propouštět více vězňů na svobodu, pokud budou mít dobré chování. Takový odsouzený by pak musel plnit určité podmínky, například pravidelně se hlásit probační službě. 

O záměru nové ministryně informovaly Lidové noviny.

„Z praxe vím, že se málo propouští z věznic na podmíněné propouštění. V podstatě je vězeň trestán dvakrát. Za to, za co byl odsouzen, pak mu to znovu připomínají, ačkoliv má vynikající hodnocení, připravené zázemí a práci,” uvedla Benešová.

Podle ministryně je na svobodě větší šance k nápravě pachatele.

Česko trápí velká recidiva vězňů. Mnozí z těch, kteří se do vězení dostanou a stráví tam nějakou dobu, se od ostatních odsouzených naučí další „triky” k páchání trestné činnosti, případně vytvoří skupinu, která pak po propuštění páchá další trestnou činnost.

V českých věznicích je nyní 21 500 vězňů a dvě třetiny z nich si odpykávají opakované tresty. O podmínečném propuštění z vězení rozhoduje soud.

Podle Benešové ale soudci často hledí jen na trestný čin a minulost pachatele, nikoliv na jeho aktuální chování. Státní zástupci se také často proti verdiktu soudu, který vězně i podmíněně propustí, odvolávají a podávají stížnosti. I to Benešové vadí.

V České republice je jeden z nejvyšších počtů vězňů v přepočtu na obyvatele. Na 100 tisíc obyvatel jich připadá 209. To je na stejné úrovni jako v Rusku.

Počty vězňů se významně snížily v roce 2013 po amnestii prezidenta Václava Klause. Během několika let se však počet vězňů vrátil na původní úroveň.

Právě proto, že většina propuštěných znovu porušila zákon a opět putovala za mříže.

Benešová nastoupila do funkce na začátku května. Hned po jmenování přišla s nápadem reformovat soustavu soudů a státních zástupců. Mluvila o zrušení vrchních státních zastupitelství, a tudíž i vrchních soudů.

Tento záměr odmítl premiér Babiš. Benešové doporučil, aby se v resortu nejprve zorientovala a pak v médiích navrhovala změny. (sfr)