Podoba EU musí doznat změn, shodli se lídři členských států na summitu v Rumunsku. (Foto: Twitter Úřad vlády ČR)

Evropská unie by měla doznat změn, shodli se prezidenti a premiéři členských států na summitu EU v rumunském Sibiu. Politici přislíbili, že členské státy bloku zůstanou do budoucna dál jednotné v dobrém i zlém. Chystají také priority pro unii pro dalších pět let. Jde například o boj s ilegální migrací, zvýšení bezpečnosti, podporu hospodářského růstu nebo snahu čelit změnám klimatu.

Hlavním vzkazem ze summitu je, že unie zůstane jednotná.

„Znovu potvrzujeme naši víru v to, že společně jsme silnější,“ stojí ve společné deklaraci, kterou premiéři či prezidenti států unie přijali.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) je zastáncem toho, aby v rámci unie co možná nejvíc rozhodovala Evropská rada, tedy summity premiérů či prezidentů členských států. Na ní se zpravidla rozhoduje jednomyslně.

„Česká republika chce Evropu silných členských států. Evropská rada má být tou institucí, která má mít největší vliv na unii,“ prohlásil.

Předseda Evropské rady Donald Tusk uvedl, že si je jistý aktivním přístupem států. Takový přístup je podle něj žádoucí, aby mohlo být společenství skutečně funkční.

Foto: Twitter Úřad vlády ČR

Německá kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že by státy měly držet pospolu.

„Ať už jde o finanční krizi nebo o řešení migrace, vždy jsme dokázali pokročit. Ale také víme, že svět nestojí a v příštích letech budeme muset tvrdě pracovat, abychom tento evropský projekt posunuli a aby byl ještě úspěšnější,“ podotkla.

Francouzský prezident Emmanuel Macron si myslí, že v příštích týdnech by měla vzniknout agenda EU na příštích pět let.

Formálně by priority EU na další roky měli lídři schválit na summitu v Bruselu v červnu 2019.

Záměr spolupracovat dnes na summitu dali šéfové 27 zemí unie najevo v jednomyslně přijaté deklaraci. V ní uvádějí, že spolu budou držet v dobrém i zlém, budou bránit evropský způsob života, demokracii a právní stát a při rozhodování budou hledat společná řešení.

(pel)