V Indonésii museli sečíst téměř miliardu volebních lístků. V důsledku přepracování přitom zemřelo 282 volebních komisařů.

Demokracie může být někdy smrtelně nebezpečná. Potvrdily to volby v Indonésii. Téměř 300 volebních komisařů zemřelo přepracováním při ručním sčítání voličských lístků. I v České republice probíhá sčítání voličských hlasů manuálně. Žádné úmrtí z přepracování však u tuzemských volebních komisařů doposud nebylo hlášeno. 

Celkem 282 členů volebních komisí zemřelo převážně na nemoci z vyčerpání během deseti dní, kdy probíhalo ruční sčítání voličských hlasů.

Indonésie uspořádala největší jednodenní volby na světě. Dlouhé hodiny práce na ručním sčítání milionů hlasovacích lístků si vyžádaly téměř 300 obětí na životech komisařů.

V Indonésii žije 260 milionů obyvatel. Vláda chtěla jednodenními volbami snížit náklady, a proto poprvé spojila prezidentské, parlamentní i místní volby.

Do zhruba 800 tisíc volebních místností přišlo hlasovat 80 procent ze 193 milionů oprávněných voličů. Každý z nich vyplnil pět hlasovacích lístků. Celkem tak volební komisaři museli sečíst téměř miliardu lístků.

Členové volebních komisí museli počítat hlasovací lístky ručně. Do dnešního dne zemřelo na nemoci způsobené přepracováním 272 z nich a dalších 1878 onemocnělo, uvedla volební komise.

Tamní ministerstvo zdravotnictví před volbami vydalo oběžník, v němž vyzvalo zdravotnická zařízení, aby nemocným členům komisí věnovala co největší péči.

Nyní již ministerstvo financí vyvíjí velké úsilí na finančním odškodnění rodin zesnulých volebních komisařů. (sfr)