Andrej Babiš bude bojovat. Na funkci předsedy vlády nerezignuje, ani když bude obžalován v kauze Čapího hnízda. (foto: archiv hnutí ANO).

Předseda vlády Andrej Babiš nerezignuje na svoji vládní funkci, ani pokud ho státní zástupce obžaluje v kauze Čapí hnízdo. Babiš opětovně zdůraznil, že kauza Čapí hnízdo je „politický proces“. Babiš je obviněný z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Policie ve středu návrh na Babišovu obžalobu předala státnímu zástupci. Ten rozhodne, zda Babiše obžaluje či nikoliv.  

„Nerezignoval bych, protože od začátku tvrdím, že je to politický proces. Že kdybych nebyl v politice, tak nikdo o Čapím hnízdě neslyšel. Na mě se stále organizují nějaké aféry, které se někdo snaží tvořit z minulosti, je to 12 let stará věc,“ řekl Babiš deníku Mladá fronta Dnes, který ovládá skrze svěřenský fond.

Za „absolutní skandál“ Babiš považuje, že je v kauze obviněná i jeho rodina.

„Je to neuvěřitelná prasárna,“ podotkl šéf hnutí ANO.

Údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu areálu Čapí hnízdo vyšetřovala policie déle než tři roky.

Vedle Babiše, kterému hrozí až deset let vězení, čelí stíhání jeho žena Monika, švagr Martin Herodes i dcera Adriana Bobeková. Obviněni jsou také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Stíhání premiérova syna Andreje vyloučila policie koncem března k vlastnímu řízení.

Část opozice dává s kauzou Čapí hnízdo do souvislosti rezignaci ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO), který ve čtvrtek oznámil, že odejde k 30. dubnu. Ve funkci ho nahradí poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Marie Benešová, kterou nominoval Babiš. Hrad už potvrdil, že ji prezident jmenuje.

Babiš svému deníku řekl, že Benešovou zná dlouho.

„V poslední době se vídáme u pana prezidenta,“ upřesnil.

Odmítl však, že by její nominaci na funkci ministryně ovlivnil prezident Zeman.

Návrhem české policie obžalovat v kauze Čapí hnízdo předsedu vlády Andreje Babiše se věnují i další zahraniční média. Deník Politico uvedl, že se o Babiše kvůli možnému střetu zájmů v souvislosti s evropskými fondy zajímá také Evropská komise.

O vývoji v Babišově kauze napsaly rovněž světové tiskové agentury či britský list Daily Mail.

Deník Politico také připomněl, že Babišova záležitost se před květnovými volbami do Evropského parlamentu stala tématem celoevropské debaty. Babišovo hnutí ANO je totiž součástí Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), která sdružuje desítky stran z členských zemí EU. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

V Německu mají Babiše za podvodníka. V Česku má na krku stíhání za Čapí hnízdo