Stát kvůli plánované dostavbě nového jaderného bloku v Dukovanech uzavře s energetickou společností ČEZ dvě smlouvy.

Stát uzavře v letošním roce dvě smlouvy s energetickou společností ČEZ kvůli plánované výstavbě nového jaderného bloku v Dukovanech. Rámcová smlouva by mohla být podepsána v létě. Další smlouva, která bude řešit 1. etapu přípravy stavby bloku včetně tendru, by pak měla být nachystána do konce roku 2019. 

Vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl potvrdil, že na první smlouvě už se pracuje. Po schválení vládou je zřejmě podepíše za stát ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Podle Mílových předpokladů by první etapa přípravy projektu měla vyvrcholit v roce 2024, kdy vláda dostane výsledky tendru, projekt bude mít povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) k umístění jaderného zařízení a platné územní rozhodnutí.

Výběrové řízení by mohlo být zahájeno koncem roku 2020, případně v roce 2021, a mělo by trvat nejdéle tři roky. Kritériem výběru podle něj zcela jistě nebude pouze cena.

Žalob na stát ze strany minoritních akcionářů ČEZ se nebojí, pomoci má právě smluvní dohoda mezi státem a energetickou firmou.

Míl upozornil, že smlouva o výstavbě bude veřejná, bude diskutována a projednávána i v Bruselu. Automaticky zveřejněn bude i jakýkoliv případný dodatek smlouvy.

„Obě strany budou v podstatě limitovány tím, že bude určena cena, za kterou se má ta elektrárna postavit. Budou tam také určeny podmínky, za kterých do projektu vstupuje nebo jej přebírá stát, nebo za kterých investor může projekt prodat státu. To dává podle mě dostatečný komfort i minoritním akcionářům,“ doplnil.

ČEZ se kvůli stavbě nového bloku nebude dělit ani transformovat, o čemž se dříve uvažovalo.

Stavba nového bloku je podle Míla pro Česko potřebná, a to obzvláště ve chvíli, kdy bude v příštích 20 letech nutné nahradit výrobu z odstavených uhelných elektráren a současných dukovanských bloků.

Babiš chce uzavřít smlouvu státu s ČEZ o výstavbě nové jaderné elektrárny v Česku

Zeman sabotoval Babišovu cestu do USA: Jaderné bloky v ČR by mohli dostavět Rusové

(pel)