Pro stát bude lepší uzavřít s ČEZ smlouvu kvůli stavbě nového jaderného bloku než vládní garance, tvrdí premiér Andrej Babiš. (Ilustrační foto: Dukovany)

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce, aby stát uzavřel smlouvu se společností ČEZ. Stát by tak získal nad stavbou větší kontrolu nebo by ji mohl přebrat, pokud by hrozilo zvyšování nákladů. Vládní garance by podle Babiše byla bianco šekem.

„Energetickou bezpečnost nám zase zajistí pouze jedna jediná věc, a tou je dostavba dalších jaderných bloků. Bez nich se naše země v budoucnu neobejde,“ řekl už na volebním sněmu ANO Babiš.

Upozornil také, že bude bránit „šíleným nápadům“ Evropského parlamentu na minimální podíl využívání obnovitelných zdrojů energie.

Pro ČEZ je nyní podle něj nutné neprodleně spustit zahajovací etapu příprav, tedy získat povolení k umístění stavby a zorganizovat výběrové řízení.

„Preferencí je moderní jaderný zdroj 3,5 generace,“ dodal.

Vláda podle něho sleduje projekty ve světě, zejména ty, které se zpozdily.

Uvedl také, že stát musí být schopen garantovat lidem i energetickou bezpečnost a přijatelné ceny vody a dalších energií.

„Je chyba, že se v minulosti stát zbavil jak části ČEZu, tak většiny vodohospodářských firem. Dnes za tuhle hloupost lidé draze platí, a to se musí změnit,“ řekl premiér.

Majoritním akcionářem ČEZu je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží 70 procent akcií.

(pel)