Ruský Rosatom má zájem podílet se na dostavbě jaderných bloků v Česku. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Miloš Zeman vrazil kudlu do zad českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Prezident na Hradě přijal delegaci vedenou ruským ministrem průmyslu Denisem Manturovem. Jednali třeba o ruské účasti na modernizaci Temelína a Dukovan. Zeman tím tak trochu sabotoval Babiše, který odjel do Spojených států jednat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem o energetice. Expremiér Mirek Topolánek navíc zmínil, že přijetí Babiše v Bílém domě je možné jen díky zájmům společnosti Westinghouse, která má o dostavbu bloků také zájem.

Manturov na Pražském hradě jednal o podmínkách účasti ruské agentury Rosatom na modernizaci českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany.

Ruského ministra průmyslu doprovodili prezident Tatarstánu Rustam Minnichanov a ředitel odboru mezinárodní spolupráce ruského ministerstva průmyslu a obchodu Michail Anisimov.

„Zeman potvrdil připravenost posoudit účast Rosatomu v tendrech s podmínkou, že ruská společnost bude spolupracovat s českými partnery,“ citovala agentura ruské ministerstvo průmyslu.

Plány na možnou stavbu nového jaderného zdroje v ČR už několik let brzdí nejasnosti o způsobu financování. Stát chce kvůli novému bloku uzavřít smlouvu se skupinou ČEZ, prioritou jsou přitom Dukovany.

Podle dřívějších informací se o stavbu bloku zajímá 6 firem: americký Westinghouse, ruský Rosatom, francouzská EDF, jihokorejská společnost KHNP, čínská firma China General Nuclear Power a společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea.

Zeman přijetím delegace sabotoval Andreje Babiše, který odjel do USA jednat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem mimo jiné o energetice.

To expremiér Mirek Topolánek v tom má jasno. V souvislosti s návštěvou českého premiéra Andreje Babiše ve Spojených státech zmínil právě společnost Westinghouse.

„Zájem Westinghousu musí být velice silný, když americká administrativa přijme v Bílém domě bolševika, agenta komunistické zpravodajské služby a křiváka. Nebo je to jinak?“ napsal dříve Topolánek.

Kromě modernizace jaderných bloků v Česku Zeman  s Manturovem probíral i návrh na stavbu plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe.

Babiš chce uzavřít smlouvu státu s ČEZ o výstavbě nové jaderné elektrárny v Česku

Topol před návštěvou Trumpa napráskal Babiše americkému velvyslanectví: Je to podvodník

(pel)