Expremiér Mirek Topolánek označil přijetí současného předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) v Bílém domě za přijetí "křiváka". (Ilustrační foto)

Expremiér Mirek Topolánek pošpinil současného předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) ve Spojených státech. Jeho přijetí v Bílém domě označil za přijetí „křiváka“. Zmínil také, že je to možné jen díky zájmům společnosti Westinghouse.

Zprávu uveřejnil server Lidovky.cz.

„Zájem Westinghousu musí být velice silný, když americká administrativa přijme v Bílém domě bolševika, agenta komunistické zpravodajské služby a křiváka. Nebo je to jinak?“ napsal na Twitter amerického velvyslance Stephena B. Kinga bývalý český premiér Mirek Topolánek.

Reagoval tak na oznámení amerického velvyslanectví, že předsedu české vlády Andreje Babiše pozvali do Bílého domu.

Návštěva proběhne 7. března. Babiše do Washingtonu doprovodí manželka. Konkrétní detaily schůzky zatím nejsou známé.

Podle dosavadních spekulací by se mohlo jednat o clech, nákupu amerických vrtulníků nebo o dostavbě jaderných bloků v České republice.

Právě s posledním zmíněným tématem je spojena společnost Westinghouse, kterou na Twitteru zmínil Topolánek. Je totiž jednou z firem, která se objevuje v úvahách o výstavbě jaderných bloků v Česku.

Podle Babiše bude setkání s prezidentem Trumpem vyvrcholením vztahů mezi USA a Českou republikou.

O pozvání do Bílého domu dlouhodobě usiloval i prezident Miloš Zeman. Český prezident jako jeden z mála světových politiků veřejně podpořil Trumpa už během volební kampaně v roce 2016. Zeman nicméně před časem přiznal, že jeho setkání s Trumpem je nepravděpodobné.

(pel)