Novela EET, rozšiřující povinnost evidovat tržby i pro další obory, prošla ve sněmovně prvním čtením.

Novela elektronické evidence tržeb (EET) prošla v prvním čtení sněmovnou. Návrh má mj. rozšířit evidenci na další obory. Opozice požadovala jeho zamítnutí . Ve druhém čtení se předlohou bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor. Pokud bude schválena, bude uzákoněna 3. a 4. vlna EET. 

Novela o EET reaguje především na rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2017, který část zákona zrušil. Rozšiřuje evidenci na další odvětví, která jí dosud nepodléhala, půjde například o služby řemeslníků.

Části podnikatelů má umožnit evidovat tržby i bez připojení k internetu. Do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty přesouvá například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin.

Piráti, ODS a TOP 09 požadovali předlohu zamítnout. Pro zamítnutí hlasovaly všechny opoziční strany. Ani návrh na dopracování, který vznesl Vojtěch Munzar (ODS, neprošel.

„EET je nástroj, kterým se stávají podnikatelé automaticky podezřelými,“ řekl Jan Skopeček (ODS).

„Je to prostě kanon na vrabce, drahý, velmi málo účinný,“ prohlásil Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kalousek chce ve druhém čtení předložit návrh na zrušení celého zákona o EET.

Piráti zpochybnili už dříve výnosy elektronické evidence tržeb. Ministerstvo financí si údaje o  EET prý vycucalo z prstu na základě příkazů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Podle Mikuláše Ferjenčíka vláda data nadhodnocuje a další dvě vlny, které novela přináší, podle něj přínos mít nebudou žádný.

Kontrolovat dodržování evidence tržeb například u malíře pokojů nebo instalatéra podle něj nebude možné. Třetí a čtvrtá vlna dopadne nejhůře právě na poctivé živnostníky, řekl.

EET byla spuštěna 1. prosince 2016. V první fázi musely tržby evidovat pouze restaurace a hotely, od března 2017 pak také podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu.

Plánovaná třetí vlna EET by se měla týkat stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Čtvrté vlně by pak měli podléhat vybraní řemeslníci.

Babiš si statistiku o EET vycucal z prstu a přínos systému přehání, tvrdí Piráti

Podnikatelé: EET je v rozporu s právem. Může být státem zneužívána ke konkurenčnímu boji

(pel)