Český premiér Andrej Babiš (ANO) zaměstnává migranty, kteří se do Česka dostali za podezřelých podmínek za úplatu zprostředkovatelům.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) zaměstnává přistěhovalce. V drůbežárně spadající pod holding Agrofert údajně pracují cizinci, kteří se do Česka dostali za podezřelých podmínek. Nejmenovaný Vietnamec uvedl, že se práci v ČR získal přes prostředníka za úplatu 14 tisíc dolarů (asi 308 tisíc korun). Kromě Vietnamců pracují v továrně i občané Mongolska, Ukrajiny či Rumunska. 

Zprávu uveřejnil server Eurozprávy.cz.

Svědectví zahraničních pracovníků pracujících v závodě Vodňanská drůbež, spadající pod Agrofert, přinesla německá stanice Deutsche Welle (DW).

Koncern Agrofert původně vlastnil současný premiér Andrej Babiš (ANO). V únoru 2017 vložil své akcie kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

DW upozornila, že Babiš v holdingu zastává stále roli „muže v pozadí“ a odkazuje se přitom na stanovisko Pirátské strany z letošního ledna.

Německá stanice popsala příběh 36letého Vietnamce, který vystupuje pod jménem Van Ga Nguyen. Ten se prý od prostředníka dozvěděl od „snadné práci v továrně na drůbež za přibližně 1 000 dolarů (22 000 korun) za měsíc“. To je asi pětinásobek průměrné měsíční mzdy ve Vietnamu.

Zprostředkovateli zaplatil ve splátkách 14 tisíc dolarů (asi 308 tisíc korun). Při pohovoru na české ambasádě znal podle svých slov všechny otázky předem. Finance získal z kreditních karet, z hypotečního úvěru na jeho rodinný dům a výrazně se zadlužil.

Otřesné podmínky 

V dubnu 2016 začal pracovat ve Vodňanské drůbeži. Byl tam zaměstnán spolu s dalšími čtyřmi desítkami Vietnamců.

Nguyen v rozhovoru popsal pracovní podmínky v továrně v Mirovicích. Podle jeho slov jde o nehygienickou, velmi špinavou a špatně placenou práci. Za měsíc si vietnamský pracovník přišel na zhruba 550 eur (14 150 korun). O zvýšení platu žádal marně a zhruba po roce v podniku skončil.

Po svém odchodu z Agrofertu je v ČR nelegálně, protože jeho vízum bylo vázáno na pracoviště v Mirovicích, napsaly Novinky.cz. Dluží 10 tisíc dolarů (asi 227 tisíc korun) a lituje toho, že se do Česka vydal. Domů za ženou a dětmi se vrátit nemůže, protože potřebuje vydělat peníze na zaplacení svých dluhů.

Kromě Vietnamců pracují v továrně i občané Mongolska, Ukrajiny nebo Rumunska.

Příběhy dalších pracovníků jsou podobné. Vydělávají prý méně než 15 tisíc korun za 200 pracovních hodin měsíčně a nemají písemnou pracovní smlouvu. Za ošuntělé ubytování platí každý z nich téměř dva a půl tisíce.

Reportáž DW Vodňanskou drůbež označuje za známou špatnými pracovními podmínkami a údajným nelegálním zaměstnáváním.

Stanice poukázala také na to, že to je v přímém kontrastu s proklamovaným Babišovým protiimigrantským postojem a prosazováním důstojných pracovních podmínek.

Mluvčí Agrofertu Jan Pavlů na dotazy Deutsche Welle reagoval slovy o tom, že jsou „hrubě urážející“. Zároveň poznamenal, že Agrofert dodržuje zákony. Zahraniční pracovníci mají podle něj stejné podmínky jako Češi a také pracovní smlouvy.

(pel)