Propast mezi chudými a bohatými se prohlubuje: světoví miliardáři denně navýší svůj majetek o 56 miliard korun. Naopak chudší polovina světa tratí denně 11,3 miliard korun.

Světoví miliardáři loni každý den v průměru zbohatli o 2,5 miliardy dolarů (56 miliard korun). Společný majetek 26 nejbohatších lidí světa v roce 2018 činil 1,3 bilionu dolarů (31,5 bilionu korun), což je tolik, kolik má dohromady 3,8 miliardy nejchudších obyvatel planety. Ukázala to zpráva mezinárodní charitativní organizace Oxfam, kterou zveřejnila před začátkem Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

Majetek miliardářů se v loňském roce každý den zvýšil v průměru o 2,5 miliardy dolarů (56 miliard korun). To je meziročně o 12 procent.

Naopak chudší polovina světové populace tratila 11 procent, tedy půl miliardy dolarů (11,3 miliard korun) denně.

„Chudí trpí dvojnásobně – nemají přístup k základním službám a zároveň platí vyšší daně,“ uvedla výkonná ředitelka Oxfamu Winnie Byanyimová.

Upozornila, že prohlubující se propast mezi chudými a bohatými a podfinancované veřejné služby posilují hněv veřejnosti a mohou za nárůst nacionalismu.

Pokud vlády nevybírají daně od bohatých, převedou daňové břemeno na chudé, například prostřednictvím daně z přidané hodnoty, vysvětlila Byanyimová.

Oxfam proto požaduje větší investice do veřejného zdravotnictví a silnější a efektivnější zdanění velkých firem a bohatých.

Celosvětově jsou sociální nerovností obzvláště ohroženy ženy. V globálním průměru loni vlastnili muži o 50 procent více než ženy.

Ty mají často také kvůli zastávaným neplaceným činnostem typu péče o děti a starší lidi méně času se politicky angažovat, což pomáhá stávající hospodářský systém vytvořený muži a pro muže udržovat, vyvozuje Oxfam.

Mezi lety 1990 a 2010 se však podařilo snížit na polovinu počet lidí žijících v extrémní chudobě. Na světě jich s 1,90 dolaru (43 korun) na den nyní žije 736 milionů.

(pel)