Přes 300 tisíc řidičů žaluje automobilku Volkswagen kvůli manipulacemi s emisemi.

Přes 300 tisíc lidí žaluje automobilový koncern Volkswagen. Připojili se ke vzorové žalobě kvůli emisnímu skandálu. Cílem je, aby majitelé vozů dostali odškodnění, nebo aby jim byla vrácena kupní cena auta.

Institut vzorové žaloby, díky němuž se spotřebitelé nemusejí s velkými firmami soudit jednotlivě, je možné v Německu využít od 1. listopadu 2018.

Žalobu začátkem listopadu 20118 podala u soudu v dolnosaském Braunschweigu organizace na ochranu spotřebitelů Verbraucherzentrale Bundesverband.

Organizace na ochranu spotřebitelů očekávala, že se k žalobě připojí jen desetitisíce dotčených zákazníků.

Připojit k žalobě se mohli lidé, kteří si po 1. listopadu 2008 koupili auto značky Volkswagen, Audi, Škoda či Seat s motorem typu EA 189 o objemu 1,2; 1,6 nebo 2 litry.

Podmínkou bylo, že jejich vůz automobilky svolaly k úpravě a to, že se majitelé už s koncernem Volkswagen nesoudí individuálně.

Jestliže soud rozhodne ve prospěch poškozených, spotřebitelé by se měli konkrétního odškodnění domáhat individuálně. Soudy už ale budou vázány rozhodnutím ve vzorovém případu.

Předpokládá se navíc, že by Volkswagen v takovém případě zasaženým rovnou vyplatil odškodné, aby nemusel platit za další desetitisíce či dokonce statisíce soudních procesů, v nichž by nemohl vyhrát.

(pel)