Slavnostní přehlídce v Praze ke stoletému výročí ČSR dominovaly vozy Tatra Trucks.

U příležitosti 100. výročí vzniku Československa se v neděli 28. října na pražské Evropské třídě konala největší slavnostní přehlídka ozbrojených a záchranářských složek České republiky za poslední roky. Před veřejností defilovalo více než 4300 příslušníků armády, záchranného systému, policie i celní správy a také přes 200 kusů techniky. Nejpočetněji byla zastoupena technika na podvozcích TATRA, což dokazuje, jak významnou roli hrají tyto české vozy z Kopřivnice v domácích ozbrojených silách i organizacích zajišťujících civilní bezpečnost.

Je symbolické, že během defilé oslavující sté výročí vzniku Československé republiky projelo před očima diváků na Evropské třídě několik desítek vozidel TATRA v nejrůznějších provedeních.

Kopřivnická automobilka je jednou z nejstarších na světě a značka TATRA je úzce spjata s dějinami Československa, stala se jedním z jeho symbolů, který reprezentuje kvality českého strojírenského průmyslu a je jeho chloubou.

Stejně tak jsou vozy TATRA těsně spojeny s historií československé a české armády i hasičského sboru, v jejich řadách tatrovky vždy sloužily a slouží ve velkých počtech.

Foto: Tatra Trucks

Veřejnost v proudu moderní armádní, policejní i záchranářské techniky mohla spatřit samohybné houfnice DANA na tatrováckém podvozku, těžké vozy TATRA FORCE v provedeních nosič minometů PRAM s pancéřovanou kabinou, přepravník multifunkčních kontejnerů, pojízdná dílna nebo přepravní valník.

Dále to byly střední nákladní vozy TATRA TACTIC ve standardní podobě nebo s pancéřovanou kabinou a také řadu dobře známých automobilů TATRA T 815 v rozličných variantách, jako například nosiče pontonové mostní soupravy, dělostřeleckého radaru Arthur, multifunkčních kontejnerů, tahače těžké techniky, nakladače a dozery, cisterny i vozy protichemické a radiační ochrany nebo zdravotnické služby.

V záchranářských a policejních barvách byly k vidění vozy pyrotechnické služby, dále cisternové stříkačky, sklápěče a nakladače na podvozcích TATRA FORCE a TATRA TERRNO1. Veřejnou premiéru si během defilé odbyl nejnovější hasičský speciál TATRA FORCE CZS 40 s pancéřovanou kabinou, který hasiči převzali do užívání teprve před pár týdny a který je určen pro zásahy ve vysoce rizikových prostředích.

Foto: Tatra Trucks

Na podvozcích z kopřivnické společnosti vznikaly první hasičské vozy již v prvním desetiletí 20. století a postupně se tatrovky staly mezi hasiči pojmem díky svým výkonům, spolehlivosti, robustnosti i jízdním vlastnostem.

Pro společnost TATRA TRUCKS je Integrovaný záchranný systém ČR velmi významným zákazníkem, což dokazuje i vývoj a dodávky nových hasičských vozidel. TATRA TRUCKS nedávno předala již zmiňované unikátní pancéřované vozy CZS 40 na podvozku TATRA FORCE hasiči přezdívané Titan a také představila novinky v podobě hasičského speciálů TATRA TERRA a modernizované TATRA FORCE.

Také fungování československé i české armády si nelze představit bez automobilů TATRA. Už během 1.světové války vozy z Kopřivnice sloužily v řadách rakousko-uherské armády, ve 20. a 30. letech pak československá armáda disponovala tisícovkami tatrovek, bezprostředně před druhou světovou válkou tatry tvořily až polovinu vozového parku domácí armády.

Foto: Tatra Trucks

Po válce se symbolem motorizace obnovených ozbrojených sil stala legendární modelová řada TATRA T 111, která také předznamenala dominanci kopřivnických automobilů v armádě, která přetrvává i v současnosti.

Dnes má armáda ve své výzbroji přes 3500 nákladních vozů, z toho více než 90 procent tvoří tatrovky, bez nadsázky představují páteř Armády České republiky. Jde především o prověřený typ TATRA T 815, který doplňují a postupně budou nahrazovat modelové řady těžkých vozů TATRA FORCE a středních TATRA TACTIC.

V současné době velení armády plánuje i pořízení desítek kusů obrněného vozidla TITUS rovněž na podvozku TATRA, které vzniklo ve spolupráci TATRA TRUCKS a francouzského výrobce NEXTER Systems.

(pel)