Středoškoláci z Třebíče si sami postaví vlastní nákladní vůz Tatra Phoenix 4x4

Společný projekt Kraje Vysočina a společnosti Tatra Trucks poprvé v historii umožní žákům střední školy postavit si vlastní nákladní vůz. Žáci třetího ročníku Střední průmyslové školy v Třebíči z oboru opravář zemědělských strojů počátkem tohoto týdne započali stavbu nákladního automobilu Tatra Phoenix s podvozkem 4×4.

Podle slov radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jany Fialové projekt zaujal i veřejnost: „Hotovo bude v únoru příštího roku. Už v prvních hodinách jejich práce bylo jasné, že společný projekt Kraje Vysočina a Tatra Trucks nadchl daleko víc mladých lidí, než jen tým kluků z Třebíče. Svědčí o tom nadšené komentáře na Facebooku a zájem rodičů“.

Nový nákladní vůz vzniká pod střechou třebíčského provozu Krajské správy a údržby silnic Vysočiny. Na samotnou stavbu pak dohlížejí dva mistři z kopřivnické automobilky, kteří občas musí mírnit horlivé žáky, aby vše bylo správně sestavené a nic se nerozbilo.

Na vozu se pracuje teprve od úterý, ale odvedená práce už začíná být viditelná a mistr Michal Beránek tak mohl vyjmenovat, co všechno se už stihlo udělat: „Máme hotové rozvody vzduchu, dnes začneme kompletaci podvozku, čeká nás osazení kol a usazení řízení.“

Před začátkem montáže měli žáci možnost zúčastnit se týdenní stáže ve firmě Tatra Trucks. Jestliže se podaří dodržet harmonogram montáže, mohla by být Tatra Phoenix nastartována a po prověření a diagnostice uvedena do provozu pod logem Krajské správy a údržby silnic na začátku jara příštího roku.

TATRA PHOENIX Euro6 4×4.

Projekt Postav si svůj náklaďák, který byl vytvořen ve spolupráci Kraje Vysočina a společnosti Tatra Trucks, má za cíl především podporu technického vzdělávání a navazuje na projekty z předchozích let, kde žáci mohli sestavovat sportovní vozy nebo třeba traktory.

S projektem byli dokonce seznámeni hosté z Dolního Rakouska, kteří se účastnili konference Výměna zkušeností v oblasti silničního hospodářství v příhraničním regionu. (sfr)