Česká televize definitivně ukončila vysílání ve vysokém rozlišení (HD) v síti DVB-T.

Česká televize definitivně ukončila vysílání ve vysokém rozlišení (HD) v síti DVB-T. Od neděle 30. září již někteří diváci v ČR nenaladí pořady České televize ve vysokém rozlišení ve standardu DVB-T. ČT je v rámci příprav přechodu na druhou generaci pozemního digitálního vysílání (DVB-T2) vypnula.

Programy ČT vysílané ve vysokém rozlišení, které diváci mohli přijímat už od roku 2013 v rámci multiplexu 1a, byly ukončeny.

Od 1. října je tak možné přijímat regionální vysílání ve vysokém rozlišení výhradně prostřednictvím tzv. Přechodové sítě 11 – tedy s využitím standardu DVB-T2.

Znamená to, že ve starším standardu DVB-T jsou od října 2018 programy České televize k dispozici pouze ve standardním, tedy horším rozlišení.

Signál ve standardu DVB-T2 může v současnosti v ČR přijímat již 99,6 % tuzemské populace. HD programy v rámci multiplexu 1a jsou však k dispozici pouze pro 85 procent obyvatelstva.

Definitivní ukončení DVB-T vysílání je naplánováno až na 1. února 2021. Po tomto datu bude starší digitální vysílání zcela vypnuto a přijímat signál prostřednictvím televizních antén bude možné pouze prostřednictvím novějšího standardu DVB-T2.

Potřeba tak bude kompatibilní televizor nebo set-top-box, podobně jako tomu bylo při přechodu z analogového na digitální vysílání.

Přechod na nový standard DVB-T2 se týká pouze těch, kdo přijímají signál prostřednictvím pozemního digitálního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nedotknou. (sfr)