Podle tureckého prezidenta chodí po Německu tisíce teroristů...

Německá kancléřka Angela Merkelová přivítala v Německu tureckého prezidnta Recepa Tayyipa Erdogana, který otevřel v Kolíně nad Rýnem novou mešitu. Při návštěvě Německa ale Erdogan zemi zkritizoval za to, že po ní chodí tisíce teroristů.

Na pracovní snídani Erdogan s Merkelovou podle informací stanice Deutsche Welle (DW) probírali možnosti, jak posílit ekonomickou spolupráci obou zemí.

Poté přešli k uprchlické dohodě mezi Evropskou unií a Tureckem a znovu údajně probrali i aktuální situaci v Sýrii. Erdogan se také sešel se zástupci bank a podnikateli s nadějí, že některé přiměje k investicím v ekonomicky se potápějícím Turecku.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier na pátečním státním banketu, který pro Erdogana uspořádal, nejdříve připomněl dlouhou historii dobrých německo-tureckých vztahů i fakt, že se Turecko ujalo nacisty pronásledovaných Židů i dalších Němců.

Pak však otevřeně promluvil i o starostech, které mu dělá aktuální situace v Turecku.

„Před osmdesáti lety našli Němci útočiště v Turecku. Dnes až znepokojivě vysoký počet Turků naopak hledá úkryt tady v Německu, a to kvůli rostoucímu tlaku na občanskou společnost v jejich zemi,“ uvedl podle německé stanice Deutsche Welle (DW) Steinmeier.

Zopakoval také požadavek německé kancléřky Angely Merkelové, aby byli z Turecka propuštěni občané Německa, kteří jsou „věznění z politických důvodů“.

To ovšem Erdogan neponechal bez komentáře. Steinmeierovi nejdříve řekl, že v případě zatýkání v Turecku německý prezident zřejmě dostal špatné informace, a prohlásil, že po Německu chodí „stovky, tisíce teroristů“.

„Tisíce členů Kurdské strany pracujících, kterou i Evropská unie považuje za teroristickou skupinu, si svobodně chodí po Německu. Totéž v případě teroristické organizace FETÖ. Stovky, tisíce z nich se bohužel svobodně pohybují po Německu,“ řekl turecký prezident, který hnutí klerika Fethulláha Gülena FETÖ od začátku označuje za strůjce tureckého pokusu o puč z července 2016.

V samotném Kolíně policie mezitím zakázala plánovanou akci pro tisíce lidí, kteří měli podle Spiegelu navštívit mešitu poté, co ji Erdogan slavnostně otevřel. Policisté nejbližší okolí svatostánku z bezpečnostních důvodů uzavřeli a oznámili, že dovnitř budou moci jen lidé s pozvánkou. Na místo už však dorazili jak Erdoganovi příznivci, tak odpůrci. Ti v pátek proti jeho návštěvě demonstrovali také v Berlíně. (jaz)